Július 1 – Munkaszüneti nap az egészségügyben

Munkaszüneti nap van ma valamennyi kórházban és rendelőintézetben; a Semmelweis-nap miatt az egészségügyben csak ügyeletet tartanak.

A köztisztviselők és a kormánytisztviselők sem dolgoznak ezen a pénteken, de a közigazgatásban az ügyfélszolgálatok nyitva lesznek. Az egészségügyi dolgozók munkájának elismerésére, az egészségügyért felelős államtitkárság kezdeményezésére, ez évtől július 1-je, a Semmelweis-nap munkaszüneti nap az egészségügyi dolgozók és egészségügyben dolgozók számára. Így ma csak ügyeleti készenléti szolgálat van; a kórházak ambulanciái, a sürgősségi osztályok, illetve a városi ügyeletek működnek, s a gyógyszertárak többsége nyitva lesz.

viz4807

Ma, azaz július 1-jén első ízben tartják meg a köztisztviselők és kormánytisztviselők napját. A köztisztviselők napját már 2001-től munkaszüneti nappá nyilvánították, az egyes hivatalok saját maguk dönthetnek arról, hogy részleges vagy teljes munkaszünetet, illetve ügyeletet tartanak-e.

Néhány napja az Országgyűlés úgy döntött, hogy július 1-jét a köztisztviselőkéhez hasonlóan a kormánytisztviselők napjává is nyilvánítja. E nap a kormánytisztviselők, az ügykezelők és a fizikai alkalmazottak számára munkaszüneti nap, az ügyfélszolgálatok azonban a szokásos munkarendben dolgoznak.

Forrás: