Jó minőségű, gyors fagyasztott spermát tessék, kedves anyajelöltek!

A gyorsfagyasztásos eljárás megőrzi a spermiumok állapotát, így azok a későbbiek során felhasználhatóak lesznek a megtermékenyítéshez.

A módszer, melyet angol kutatók fejlesztettek, hozzájárulhat ahhoz, hogy HIV-pozitív egyének is donorok lehessenek. A fagyasztást korábban már alkalmazták petesejtek és embriók esetén, ezért a téma egyik szakértője, Dr. Mathew Tomlinson (Nottinghami Egyetemi Kórház) számára logikus lépésnek tűnt a spermiumok túlélésének javításában való felhasználás.

Az eddigi eljárások során csupán a raktározott spermiumok 25-30 százaléka maradt életképes. A rákos betegekből ? esetleges későbbi nemzés céljából ? a kemoterápia előtt vett mintánál még rosszabb, 5 százalék volt a túlélő ondósejtek aránya.12037Jelen tanulmányban, mely a müncheni Fertilitás és Sterilitás Világkongresszuson került bemutatásra, Raul Sanchez és a La Frontera Egyetem (Chile) munkatársai egy alternatív megoldást vizsgáltak, melynek során a spermiumok mintegy 80 százalékát sikerült megőrizni. Szemben a hagyományos folyékony nitrogénnel történő lassú fagyasztással, a vitrifikációnak nevezett eljárás során eltávolították a sejtplazmát, a spermiumokat szacharózoldatba helyezték, és gyorsan fagyasztották folyékony nitrogénnel. Ezután a raktározás mind folyékony nitrogénnel, mind szárazjégen történhet.

Az eljárás a régi gyakorlattal szemben a spermiumok nagyobb életképességét, és mozgási készségét eredményezi. Ráadásul, mivel a spermium plazmájában bújhat el az AIDS-et okozó HIV-vírus, ezért a plazmaeltávolítás hozzájárulhat ahhoz is, hogy a HIV-pozitív férfiak spermadonorok lehessenek.

Forrás: