Iskolák fűtése: hány fokban tanulnak majd a gyerekeink az iskolában?

Az elmúlt napokban több olyan információ is napvilágot látott, hogy az elszállt rezsiárak miatt bajba kerülhetnek az iskolák a téli fűtést illetően. Sőt, az online oktatás lehetősége is felmerült ennek hatására.

Mint ismeretes, a kormány július közepén hirdetett energia-veszélyhelyzetet, augusztustól a rezsicsökkentés az átlag felett fogyasztókra nem vonatkozik már. Mivel az átlagfogyasztás felett a gázért a hétszeresét, az áramért a dupláját kell fizetni, így nem mindegy, hogy kit terhel a többletköltség, és az sem, mennyi pluszpénzt kell majd fizetni. Mivel az iskolák jellemzően nagy méretű közintézmények, ahol a jövőbeli fűtésszámla, áramfogyasztás nyilvánvalóan az átlagfogyasztás felett lesz, így értelemszerű a félelem.

Tippek a rezsiszámla csökkentésére

A Belügyminisztérium július végén levelet küldött a tankerületeknek, amiben azt írták: mérjék fel az iskolákban a gázról a fatüzelésre való átállás lehetőségét. Ennek része, hogy megnézzék, van-e alkalmas helyiség a fatüzelésű kazán beszerelésére, és van-e egyáltalán alkalmas kémény, ha pedig nincs, hogyan kell kiépíteni azt.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke akkor azt mondta: visszatérünk a kincskereső kisködmön világába, ahol majd a gyerekeknek kell fát hordaniuk az iskolába. A PSZ információja szerint minden tankerület kapott ilyen levelet.

A kormány ezen a héten kedden egy újabb ötlettel állt elő: elég lesz felfűteni az iskolákat 20 Celsius-fokra télen, ez derül ki Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár leveléből. Ez a jogszabályban meghatározott minimum-hőmérsékletnek felel meg, tehát nem azt jelenti, hogy ez a lehetséges maximum.

Európában nem egyedi eset a hőmérséklet-maximum szabályozása. Németországban és Spanyolországban ősztől legfeljebb 19 Celsius-fokra szabad felfűteni a közintézményeket, kivéve a kórházakat, szociális intézményeket. Tehát ott az iskolákban maximum 19 fok lesz a fűtési szezonban.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja szerint szinte biztos, hogy télen több oktatási intézmény online oktatásra állhat át, ha a kormány az iskolák, óvodák fűtésén akar spórolni – írja a Telex.

Többe kerülhet az iskolakezdés – sajnos felfelé mennek az árak

Ezen hírekre reagálva a Belügyminisztérium is közleményt adott ki, miszerint az egyes médiumokban kedden megjelent állításokkal szemben semmiféle döntés, “parancs”, “utasítás” vagy új jogszabály nem született az iskolák fűtésével kapcsolatban – közölték.

Miként arról a sajtóban nyilvánosságot kapó közadatkérőt is tájékoztatták, évtizedes, tehát nem új szabályozás, hogy az oktatási épületekben legalább 20 Celsius-fokot szükséges tartani. Ez nem jelenti azt, hogy többet ne lehetne – írták. Hangsúlyozták: az oktatási intézmények fűtése mindenhol megoldott. A kormány a háború és a brüsszeli szankciók okozta európai energiaválság ellenére is normális tanévre készül, az iskolákat az eddig megszokottaknak megfelelően tervezik fűteni, ha azt az európai energiahelyzet azt megengedi.
    
Emellett az Európában kialakult gázválság miatt minden eshetőségre fel kell készülni, arra a szélsőséges esetre is, hogy Európában nem lesz elég gáz – tették hozzá. Jelezték: a gázfűtés hiánya akár a magyar lakosságot – így az iskolákat is – elérheti, a kormány ezért rendelt el energia-veszélyhelyzetet, további gázvásárlást, a gázkitermelés fokozását és az iskolák egyéb lehetséges fűtési módjának felmérését.

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.