Idén többen nyaraltak a világban

2013. január-április között 298 millió volt a világban a turisztikai forgalmat jelző nemzetközi turistaérkezések száma, 12 millióval, azaz 4,3 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában .

Mindezt a Turisztikai Világszervezet (United Nations World Tourism Organization – UNWTO) szakértőinek becslése szerint adta közzé az MTI.

Az MT közleményében ismerteti: a World Tourism Barometer jelentés készítésekor 220-ból 128 célország nyújtott be 2013. évi statisztikát a UNWTO számára, ezek 71 százaléka – az ismert gazdasági nehézségek ellenére – a nemzetközi turistaérkezések számának növekedését jelezte.

A legjobb eredmények a húsvéti ünnepek időpontjának köszönhetően márciusban születtek, a UNWTO becslése szerint ekkor a nemzetközi turistaérkezések száma 8 százalékkal volt magasabb, mint 2012 márciusában. Áprilisban emiatt is világszerte kisebb volt a növekedés.

nyaralas

Valamennyi régióban pozitívak a mutatók, a legnagyobb növekedést Ázsia és a Csendes-óceáni térség (+6,3 százalék), Európa (+4,9 százalék) és a Közel-Kelet (+4,7 százalék) jelezte, míg Amerikában (+0,5 százalék) és Afrikában (+1,8 százalék) lassabban bővült a forgalom. A két legjobban teljesítő alrégió továbbra is Délkelet-Ázsia (+12,1 százalék) és Közép-Kelet-Európa (+8,9 százalék).

A 2013. május-augusztusi időszakban, az északi félteke főszezonjában mintegy 435 millió turistaérkezést vár a UNWTO. Mivel az utóbbi években az elő- és az utószezon nagyobb növekedést mutat, mint maga a főszezon, a szervezet az első négy hónapnál kissé mérsékeltebb növekedést jelez előre.

A nemzetközi légi közlekedésben az említett időszakra vonatkozó foglalások 4 százalékos növekedése – a Forwardkeys adatai alapján – egybevág a UNWTO előrejelzésével. Az egyes régiókon belüli foglalások száma nagyobb mértékben növekszik, mint a régiók közti, hosszú távú járatokra szólóké.

A Turisztikai Világszervezet megismételte januárban publikált előrejelzését, eszerint 2013-ban a nemzetközi turistaérkezések száma a 2012. évihez hasonló, vagy annál kissé lassabb ütemben, 3-4 százalékkal fog bővülni, ez megfelel a 2010 és 2020 közötti évtizedre vonatkozó, hosszú távú előrejelzés évi 3,8 százalékos átlagának.

Forrás: