Gyógyszernyomás

A válság a legkiélezettebben  hozta felszínre azokat a piaci ellentmondásokat, amelyek  a világgazdaság meghatározó  ágazatában, a gyógyszergyártók és forgalmazók  körében korábban is jelen voltak.

Pedig a verseny egyik feladata nem más, mint hogy az adófizetők a pénzükért a lehető legjobb szolgáltatásokat kapják az országok egészségügyi rendszerében.

Az Európai Bizottság közelmúltban közzétett előzetes jelentése rámutat arra, hogy milyen folyamatok zajlanak és milyen okok állnak ezek hátterében; következő lépésként pedig értékelni kívánják a vizsgálat eredményeit az érdekelt felekkel, majd levonják a megfelelő következtetéseket.? hangsúlyozta Neelie Kroes versenypolitikai biztos.

A gazdasági válságnak nincs közvetlen hatása a nagy, tőkeerős gyógyszeripari cégekre – adta hírül a világ második legnagyobb gyógyszergyártója, a GlaxoSmithKline (GSK). Magyarországi vállalata azonban úgy érzi, hogy az itteni egészségügyet érintő megszorítások hatásai befolyásolják a vállalat működését. A kedvező árbevételi adatok ellenére 2009.  a GlaxoSmithKline számára  sem volt könnyű Magyarországon, hiszen a 2007-ben bevezetésre került megszorító intézkedések ? a 12%-os külön adó, az orvoslátogatói díj, a rendszeres árcsökkentési kényszer stb. ? megmaradtak. Csak a külön adókból egyébként. 1,7 milliárd forint lesz 2009-ben a GSK befizetési kötelezettsége az államháztartásba. Nyílván nem nélkülözhető befizetések ezek a magyar költségvetés számára.

“A magyarországi gyógyszerpolitikára a Janus-arcúság jellemző: a magyar kormányzat  felemásan viszonyul a gyógyszeriparhoz – hangsúlyozta. Leitner György, a GlaxoSmithKline ügyvezető igazgatója. 3211Míg stratégiai fontosságúnak tartja e területet, ezen közben a magyarországi gyógyszeripart érő megszorítások példa nélkül állnak egész Európában. Ma Magyarország sajnos nem befektetői célpont ezen a területen. Míg számos európai országban a ?90-es évek óta nagy fejlődést sikerült elérni a gyógyszeriparban  foglalkoztatottak számát illetően vagy  a K+F kiadások növekedése tekintetében, a  magyar statisztikák ezzel inkább ellenkező irányúak.

Pedig Magyarországon jelenleg az indokoltnál kevesebbet költünk egészségügyre. Az OECD országok közötti összehasonlításban Magyarország egészségügyi költéseit tekintve az átlag alatt található, az idén a kormányzat pénzt vont ki az egészségügyből. Amit pedig elköltünk, azt sajnos hatékonytalanul kötjük el, hiszen a magyarok várható élettartama így is körülbelül három évvel alacsonyabb, mint amit a költéseink indokolnának. Magyarországon egy átlag állampolgár várható élettartama 6 évvel rövidebb, mint európai uniós társaié, ezért a betegségek megelőzésének, az egészség megőrzésének különös jelentősége van.

A GSK egyébként szívesen folytatná a 2002-ben megkezdett befektetési, beruházási programját Magyarországon, ehhez azonban a mainál jóval átláthatóbb és kiszámíthatóbb környezetre lesz szükség, amelyben partnerként tekintenek a gyógyszeripar szereplőire.

Információ: G. Németh Gy.

Forrás: