Gyógyító csúcstechnológiák Budapesten

A világ legkorszerűbb egészségi technológiájából kaphat ízelítőt, aki figyelemmel kíséri a budapesti eHealth konferencia eseményeit.

A bemutatott megoldások között helyet kapott többek között a távdiagnosztika, a távmonitorozás, vagy a betegadatok biztonságos és gyors megosztásának legújabb rendszere, valamennyi olyan módszer és eszköz, amelynek lényege a megelőzés, a gyógyítás, végső soron az életminőség javítása.

A bemutatott eszközök és eljárások némelyike a tudomány és a fantasztikum határát súrolja. Például az a 4 D-és képalkotó módszer, amely élethűen mutatja be a világ egyik legnagyobb csodáját, az emberi testet. A képernyőn látjuk, amint bőr lehámlik, alatta az izmok és erek, még beljebb a szervek, a máj, a vese és a szív lüktet, dobog, ver, áramlik, valahogy olyan módon, mintha tökéletesen rajzolt animációt látnánk. Az orvostudomány alapvető törekvése, hogy megismerjük a működéseket, a folyamatokat az élő szervezetben, ezeknek az eszközöknek a segítségével minden a  szó szerint szemmel tapinthatóvá válik. Az informatika vívmányai az ember egészségének a szolgálatában nemcsak új tudást, hanem a meglevő ismeretek korábban soha el nem képzelt  szintézisét hozza létre.

cikktartalmi_ehealth

A budapesti eHealth Week konferencia az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége által közösen szervezett miniszteri konferencia, valamint Az egészségügyi IT világa elnevezésű szakmai konferencia és kiállítás (Ambient Assisted Living, AAL) egyik kiemelt célja, hogy ezek a technológiák hozzásegítsenek az emberi életkor meghosszabbításához olyan módon,  hogy  az utolsó életszakasz  méltóságteljesebb lehessen, mint korábban. A legfrissebb kutatások szerint ugyanis az uniós népesség 29 százaléka lesz 65 év fölötti 2050-ben. „Elektronikus egészségügy az egyik legjobb módja annak, hogy szembenézzünk ezekkel a kihívásokkal”- mondta Neelie Kroes, az Európai Bizottság és biztos digitális menetrend. alelnöke

Az európai kormányoknak szembe kell néznie ezekkel az új kihívásokkal, mint például a jelentős demográfiai változások és a csökkenő emberi erőforrások. A technológia szerepe megkérdőjelezhetetlen ebben a folyamatban, az eszközöket kezelő embereknek, az orvosoknak, gyógyítóknak  azonban a korábbinál sokkal nagyobb felelősséggel kell viszonyulniuk az új  technológiákhoz. Az informatika egyik legfontosabb feladata, hogy segítsen az emberek  egészségének megőrzésében, a betegségek megelőzésében és a gyógyításban.

Forrás: