Fogas kérdések

A felnőttek harminckét foga közül némelyek sérülékenyebbek, mint a többi. Egy londoni fogorvos, Dr. Charles Ferber felfedi a fogak körül leselkedő veszélyeket.

Metszőfogak

A nyolc elől lévő fog: négy alul, négy felül. A középső metszőfogak a legsérülékenyebbek, de az alsó állkapocsban fekvőket különösen érinti a fogcsikorgatás, amit a lakosság nyolc százaléka öntudatlanul is csinál. Az alsó középső metszők sárgábbak, mert a zománc itt vékonyabb, így jobban átlátszik az alatta fekvő sárgás szövet, a dentin, mely a fog erejét biztosítja.

A belső oldaluk hajlamos a kövesedésre, mert nyálmirigyek vannak a közelükben. A nyálban levő ásványi anyagok a lepedékkel együtt alkotják a fogkövet. Emiatt irritáció alakul ki, melytől fokozatosan sorvad az íny és az állkapocs.

Szemfogak

Ezek a legerősebbek. Hegyes alakjuk miatt alkalmasak az étel elvágásához, eltépéséhez. Kettő van alul és kettő felül, a metszőfogak mellett. Több dentint tartalmaznak, hogy erősebbek legyenek, ezért nehéz őket fehéríteni. Agyarszerűvé válhatnak a csikorgatás hatására. Ezek jönnek ki legutoljára, ezért gyakran elgörbülnek.15695Előőrlők

A felnőtteknek nyolc előőrlője van, minden szemfog mellett kettő-kettő. Feladatuk a rágás és a táplálék őrlése. Érzékenyebbek a fogmosás okozta ínykopásra, ami gyulladást okoz, hosszú távon pedig ínybetegségekhez vezet. Az előőrlők keskenyek, ha nagy tömés kell beléjük, attól eltörhetnek.

Őrlők

Az őrlők a legnagyobb és legerősebb fogak, alul és felül négy-négy helyezkedik el belőlük. Ezeket kell a leggyakrabban betömni, mert fogmosás közben nehéz elérni őket. A felső őrlők mellett ráadásul nyálmirigyek is vannak, a termelődő váladék pedig kemény réteget képez a fogakon.

Bölcsességfog

A legnagyobb fogak. Néhány embernél sosem nőnek ki, másoknál mind a négy is előbukkanhat. Előfordul, hogy nem törnek át teljesen az ínyen, az íny a fogkorona fölé ér, alatta baktériumok gyűlnek meg, amitől a terület gyulladásba jön.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.