Esős idő melegfrontra jellemző tünetekkel

Délnyugat felől 1-2 fokkal melegebb levegő áramlik fölénk, így a légköri változásokra fokozottan érzékenyek melegfrontra jellemző tüneteket tapasztalhatnak. A fejfájásnak, fáradtságérzetnek, a keringési zavaroknak időjárási oka is lehet. Több helyen esős időre számíthatunk.

Esős idő és meleg

Hozzávetőleg a Budapest-Szeged vonalig délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, ezért a Dunántúlon, illetve az Alföld délnyugati területein a nap nagy részében csak kevés napsütés valószínű. Ezeken a helyeken már eső, zápor is várható. A fenti vonaltól keletre, északkeletre folytatódik a gomolyfelhős, napos idő helyenként záporral, egy-egy zivatarral. Általában mérsékelt lesz a légmozgás, de a Dunántúl északnyugati részén a déli, délkeleti szelet napközben erős lökések kísérhetik. Zivatar környezetében átmenetileg viharos széllökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18, 24 fok között várható, délnyugaton lesz hűvösebb, keleten melegebb az idő. Késő estére 13, 18 fok közé hűl le a levegő.

esosido4

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

Gyakran lesz erősen felhős az ég, legfeljebb rövid napos időszakok lehetnek. Sok helyen valószínű eső, zápor, helyenként zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadékra (legalább napi 5 mm) az ország teljes területén számíthatunk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 9 és 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet jellemzően 17 és 23 fok között valószínű, északkeleten az időszak első felében egy-két fokkal melegebb is lehet.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. május 8. 15,1 °C -0,1 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 33,0 °C (2003) legalacsonyabb hőmérséklet: -0,2 °C (1926)

Forrás: met.hu