Esik, süt, esik, süt!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

A kontinens nyugati partvidéke felett hullámzó frontálzóna húzódik, amelynek hatására arrafelé borult az ég, többfelé esik az eső. Ugyancsak sok a felhő a Skandináv-félsziget legnagyobb részén. A Kelet-európai-síkság fölött anticiklon helyezkedik el.

Emiatt arrafelé a hajnali párásság és ködfoltok feloszlása után többnyire napos, száraz az idő, de helyenként tartósan borult tájak is előfordulnak. A hőmérséklet csúcsértéke hozzávetőleg az Oslo-Odessza vonaltól északra és keletre 10 fok alatt alakul, sőt az Urál előterében és Skandinávia északi részein már napközben sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. Az említett vonaltól délre és nyugatra ennél enyhébb az idő, a mediterrán tájakon még többfelé 20 fok fölé melegszik fel délutánra a levegő.

A Kárpát-medence időjárását szombat estig a fenti anticiklon alakítja; enyhe, döntően száraz levegő helyezkedik el felettünk, de számottevő légmozgás hiányában az alacsonyabb légrétegekben felhalmozódott nedvesség megreked, ezért lesznek tartósan borult területek is.

Forrás: