Egy új maszktípus megmutatja, ha viselője koronavírus-fertőzött

A technológiát akár ruhaszövetbe is lehet integrálni, így a betegeket elsőként vizsgáló egészségügyi személyzet azonnal megtudhatja, ha fertőzöttel találkozik.

Másfél órányi viselés alatt mutatja ki egy új maszkprototípus azt, ha viselője fertőzött koronavírussal – írja a Sky News. Egy apró, eldobható szenzort integráltak az MIT és a Harvard szakemberei a maszkba, az eszközben pedig megvan a lehetőség arra is, hogy később más patogének kimutatására felhasználhassák.

Az érzékelő fagyasztva szárított, szintetikus genetikai áramkörökön alapul, amelyek egy adott célmolekulával – ebben az esetben a koronavírusnak a genetikai anyagával – reagálnak. Peter Nguyen, a technológia egyik fejlesztője szerint a maszk által végzett teszt épp olyan érzékeny, mint a jelenleg legmegbízhatóbbként ismert PCR-teszt, viszont olyan gyors, mint a pillanatokon belül eredményt adó antigéntesztek.

A szintetikus biológiai szenzor az újrahidratálásig stabil marad. A maszkban található kis víztartály végzi el a nedvesítését, ha a használó megnyom egy gombot. Az érzékelő a leheletből származó apró cseppeket elemzi, ezekből mutatja ki a SARS-CoV-2 jelenlétét. A teszteredmény a maszk belsejében látható csak.

Fotó: 123rf.com

A maszkot fejlesztő kutatócsoport olyan változatot is készített az érzékelőből, amelyet ruházatunkra erősíthetünk: ez azt mutatja ki, ha valahol ki voltunk téve a vírusnak. Ez a típusú szenzor akár a zika vagy az ebola esetében is használható, sőt, egy változata az organofoszfát ideggázokat is képes detektálni. Ez azt jelenti, hogy képes kimutatnia például a novicsok nevű idegmérget,

“A legmodernebb molekuláris tesztelési lehetőségeket zsugorítottuk viselhető formába” – fogalmaz Luis Soenksen, a másik vezető szerző.

Szintetikus biológiai érzékelők széles skáláját tudjuk fagyasztva szárítani vírusos vagy bakteriális nukleinsavak, valamint mérgező vegyi anyagok, köztük idegméreganyagok kimutatására” – tette hozzá James Collins professzor, a tanulmány vezető szerzője. – “Ez a platform lehetővé teheti a következő generációs viselhető bioszenzorok alkalmazását az elsősegélynyújtók, az egészségügyi személyzet és a katonák számára.

A COVID új „mellékhatása”: maszkné – Mit tanácsol a bőrgyógyász?

Forrás: https://napidoktor.hu/index