Berobbant a hamis COVID védettségi igazolás-botrány

Védettségi igazolással való visszaélés miatt indítottak eljárást egy Békés megyei háziorvos ellen. Tatán pedig egy háziorvos adataival szereztek hamis védettségit többen is.

Az orvos a gyanú szerint bejegyezte az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (eeszt) információs rendszerébe, hogy 2021 nyarán, három hét különbséggel kétszer beoltott Covid-19 elleni vakcinával egy jordán férfit. A gyanú szerint az oltásokat nem adták be, a férfi az oltási napokként megjelölt időben nem volt Magyarországon. A jordán férfi az egyik budapesti kormányablakban 2022 januárjában kérte, hogy adjanak neki védettségi igazolványt. Az orvos ellen a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság indított büntetőeljárást.

Komárom-Esztergom megyében a háziorvost sodorták bajba

Háziorvos adatait megszerezve jutottak hamis védettségihez többen is. A Tatai Rendőrkapitányság három személy ellen indított büntetőeljárást az ügyben. De az ellen a férfi ellen is nyomoznak, aki segítséget nyújtott nekik ebben.

oltás, COVID, vakcina

A Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a nyomozók két nőt és egy férfit hallgattak ki gyanúsítottként közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt. Ők védőoltás felvétele nélkül jutottak védettségi igazolványhoz. M. Renáta, F. Csaba és Sz. Zsuzsanna kihallgatásuk során beismerő vallomást tettek – számol be a 24.hu.

Az eljárás során megállapították, hogy a valótlan adatokat egy háziorvos nevében, az ő tudtán kívül, a belépési adatait használva egy 50 éves férfi töltötte fel az elektronikus rendszerbe, ezzel segítve M. Renáta, F. Csaba és Sz. Zsuzsanna védettségi igazolványhoz való hozzájutását. A férfi gyanúsítotti kihallgatása során beismerő vallomást tett, ellene információs rendszerbe adat jogosulatlan bevitelével elkövetett védettségi igazolással való visszaélés bűntettének elkövetése miatt indult büntetőeljárás.

Olvasd el ezt is!

Nem lehet hátradőlni! – Erre vigyázz a COVID lecsengése idején!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.