Az orvosok nem ismerik az életveszélyes fojtogatós tinijátékot

Több tucat tini halt már bele, hogy euforikus állapotba kívánta juttatni magát fojtogatással.

Nagyjából az amerikai orvosok egyharmada életében nem hallott a fojtogatós játékról, amelyet ugyanakkor számos tinédzser játszik annak érdekében, hogy euforikus állapotba juttassák magukat. Ezek az orvosok azt sem tudják emiatt, milyen jelek árulkodnak arról, hogy az általuk kezelt gyerekek közül ki próbálkozott már a játékkal.

A más néven ájulós, sálas játékként is ismert gyakorlat lényege, hogy a résztvevők önmagukat kézzel, vagy valamilyen segédeszközzel fojtogatni kezdik, ami egy rövid ideig euforikus állapotba juttathatja őket. Azzal azonban nem számolnak a fiatalok, hogy ezzel a játékkal könnyen görcsöket, fejfájást, csonttörést és agykárosodást is okozhatnak maguknak.

December 14-én publikálták a Pediatrics gyermekgyógyászati szaklap oldalain azt a felmérést, amely arról számol be, hogy a családorvosok egyharmada előtt teljesen ismeretlen ez a fiatalok körében igen népszerű játék. A felmérés arra is rámutatott, hogy ugyan az amerikai háziorvosok kétharmada szerint fontos ezt a kérdést is szóbahozni, ha érintett korú gyermek látogat hozzájuk, csupán 2%-uk tette meg ezt ténylegesen.2844A felmérést vezető, Dr. Nancy Bass gyermekgyógyász-professzor elmondta, saját praxisában is találkozott már 4 olyan gyermekkel, akit érintett ez a veszélyes játék, és ha valami halált okozhat, pláne, ha megelőzhető, akkor arra fel kell hívni a figyelmet – ezért is végezték el felmérésüket.

Dr. Bass és kollégái remélik, ezzel sikerül felhívniuk a figyelmet a problémára, és a jelekre, amelyek arra utalnak, hogy a vizsgált gyermek ilyen veszélyes játékokat játszik. A figyelmezetető jeleket nem csak az orvosok, de már a szülők is azonosíthatják: horzsolásnyomok vagy bőrpír nyaktájékon, komoly, gyakori fejfájások, elpattant hajszálerek az arcon vagy a szemben, piros szemek, ingerlékenység vagy megváltozott viselkedés, szokatlan gyakoriságú és hosszú elzárkózás, valamint szokatlan kopásnyomok a bútorokon.

A szakemberek szerint a jelenségre azért kell felhívni a figyelmet, mert 1995 és 2007 között 83 gyermek halálát okozta ez a veszélyes játék, de ez az orvosok szerint csupán a jéghegy csúcsát jelenti, a játék nyilvánvalóan sokkal szélesebb kört érint, mint amennyien sajnálatos módon életüket vesztették a fojtogatós játék során. A legfrissebb becslések szerint az amerikai tinédzserek minimum 10%-a ismeri, vagy gyakorolta már a játékot.

Forrás: