Aki kiskorában cicis, nagykorában is az marad

Akik gyermekkorukban duci kislányok voltak 40%-kal kisebb eséllyel lehetnek mellrákosak felnőttként – állapította meg egy nagy vitákat kiváltó amerikai kutatás.

Az amerikai kutatók eredményei teljes egészében ellentmondanan annak azoknak az adatoknak, amelyek azt támasztják alá, hogy a gyermekkori túlsúlyosság egyrészt a várható élettartamot csökkenti, másrészt elősegíti súlyos betegségek kialakulását, így, pl. a rákos megbetegedések előfordulásának esélyét is.9950A bostoni Brigham Kórház munkatársai azonban azt állapították meg, hogy amennyiben valaki kövér gyermek volt, akkor felnőttkorban 40%-kal csökken annak az esélye, hogy melldaganat alakuljon ki a szervezetében.Az amerikai szakemberek úgy jutottak erre a megállapításra, hogy 17 évre visszamenőleg, összesen 200 000 nő vizsgálati adatait tekintették át. A mellrákra való hajlam csökkenése akkor is megállapítható volt, ha az egykor kövér kislány felnőttkorában is inkább túlsúlyosnak számított.

Brit szakemberek ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a túlsúlyosság és így a gyermekkori kövérség is mindenképpen kockázatnövelő tulajdonság. Az amerikai kutatók eredményét pedig úgy kommentálták, hogy azok inkább csak arra vonatkozóan érdekesek, hogy ismét gazdagodott a tudásunk a mellrák kialakulását illető körülményekre vonatkozóan, de nem azt jelentik, hogy a kövérség jót tesz az egészségünknek.

Forrás: