A vörös, nem csak a nőkön vonzó

Az ellenkező nemnél próbálkozó férfiak jó, ha vörös színű ruhadarabokkal egészítik ki szekrényük tartalmát.

?Úgy vettük észre, hogy a nők magasabb státuszúnak látják a vöröset viselő férfiakat, akik nagyobb eséllyel keresnek sok pénzt, és jutnak előre a ranglétrán.? ? nyilatkozta az egyetemi újságnak a fő szerző, Andrew Elliot, a Rochesteri Egyetem pszichológus professzora. ?A státusszal kapcsolatos megítélés vezet a vonzalomhoz.?

Elliot a munkatársaival együtt 288 női és 25 férfi hallgatót kértek meg arra, hogy nézzenek meg néhány képet egy férfiról, akinek az ingét digitális technikával pirosra és más színűre festették át. A nők szerint a piros ingben sokkal hatalmasabbnak, vonzóbbnak, szexuálisan kívánatosabbnak tűnt. Igaz, hogy ettől még nem érezték szeretetreméltóbbnak, kedvesnek vagy barátságosnak.

A nők hasonló döntést hoztak akkor is, ha a férfi fotóját vörössel vagy fehérrel keretezték be. A tanulmányt amerikai, német és kínai diákok bevonásával készítették, a hatás a nőkre ugyanolyan volt kulturális háttértől eltérően, és minden csoportban tudat alatt zajlott le a reakció. A férfiakra az ing illetve a keret színe semmilyen hatást nem gyakorolt.588A világ számos kultúrájában a vörös színt a hatalommal és gazdagsággal párosították, mint azt a magas rangú emberek elé gurított vörös szőnyeg is bizonyítja, jegyezte meg művében Elliot. A nem emberszabású főemlősök körében, mint például a mandrillok és a gelada páviánok körében a piros a hím dominancia színe, az alfahímek esetében sokkal erőteljesebben jelenik meg. Ezen fajok nőstényei pedig általában az alfahímeket részesítik előnyben párzáskor.

?Ha egy nő vöröset lát, akkor egy nagyon mélyen rejlő dolgot indít be, talán biológiai hatása is van, A mi kultúránkban azt mondjuk, hogy a férfiak állatként viselkednek a szexualitás terén. Úgy látszik, a nők hasonlóképpen reagálnak.?

Forrás: