A Véradókra fókuszál a Hősképző program

A Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtást népszerűsítő programja, a Hősképző augusztus elejétől november végéig valósul meg. Az ingyenes foglalkozásokra a Vöröskereszt megyei szervezeteinél lehet jelentkezni. A program novemberi témája a Véradók Napjához kapcsolódik.

Augusztustól októberig 202 eseményen, több mint 32.000 érdeklődő vett részt Hősképző programon – jelentette be Kardos István a Magyar Vöröskereszt főigazgatója a szervezet munkatársai és önkéntesei számára szervezett a „Nem minden Hős hord köpenyt” című szakmai konferencián. A rendezvények között volt 2-3 fős családi tanfolyam, valamint egy egész napos, 3.131 diákot megmozgató újraélesztési maraton is. Ez utóbbi programot a Heves Megyei Szervezet ifjúsági tagozatának önkéntesei koordinálták. Novemberben pedig az önkéntes véradók életmentő segítségére hívja föl a figyelmet a Hősképző kampány.

A vérzéssel járó balesetek nagyon gyakoriak. A figyelem ilyenkor legtöbbször a helyes sebellátásra korlátozódik, nem számolva azzal, hogy súlyos vérveszteséggel járó baleset esetén nem mindig elég a szakszerű elsősegélynyújtás. Ebben a helyzetben a szakemberek is tehetetlenek lennének a véradók önzetlen adománya nélkül, ezért a Hősképző kampány rendezvényein novemberben a sebellátás és vérzéscsillapítás mellett a véradás népszerűsítése kerül fókuszba. A program minden megyében megvalósul, a pontos helyszínekről és időpontokról a Magyar Vöröskereszt megyei szervezeteinél vagy a www.voroskereszt.hu oldalon érdeklődhetnek a jelentkezők.

Az egészségügyi statisztikák szerint a súlyos vérveszteség és a fertőzések miatt kialakult szövődmények egyformán veszélyesek lehetnek. Kivérzés esetén a balesetet követő néhány nap során a létfontosságú szervek és a keringési rendszer oxigénhiánya miatt kialakult szövetkárosodás miatt vannak veszélyben a betegek. Sajnos ezt követően sem múlik el a veszély, hiszen a seben keresztül a szervezetbe jutó különféle fertőzések a következő hetekben ugyanúgy életveszélyesek lehetnek. Elsősegélynyújtóként döntenünk kell, hogy az adott baleseti szituációban mi a legfontosabb feladatunk. Erős vérzés esetén azonnal csillapítsuk, vagy ha lehetséges, akkor állítsuk el a vérzést! Ezt akár kötszer használata nélkül is megtehetjük, ha ott nyomjuk a sebet az alatta található csont irányába, ahol a vérzést tapasztaljuk. Az úgynevezett direkt nyomás bármilyen értípus esetén hatékonyan alkalmazható, de nem szabad megfeledkeznünk a saját biztonságunkról sem. Minden esetben használjunk gumikesztyűt, vagy nylonzacskót, hogy elkerüljük a sérült vérével való érintkezést, és ne felejtsünk el mentőt hívni!

Ha gyenge vérzést tapasztalunk, akkor a fertőzések megelőzése lesz az ellátás elsődleges célja. A seb felületének gyors megtisztítása után sebfertőtlenítő oldattal ecseteljük a seb szélét, majd steril kötszerrel fedjük azt be! A mentőszolgálat értesítése ilyen esetben nem feltétlenül szükséges, de még az apróbb sebzések esetén is érdemes figyelni a fertőzés tüneteit. Ha a seb környéke felduzzad, gennyessé válik, a seb környéki bőrpír gyorsan terjed, vagy a sérült belázasodik, akkor érdemes minél hamarabb orvoshoz vinni.

Belső vérzés esetén nem biztos, hogy tudunk vérzést csillapítani. Súlyos esetben viszont a gyors mentőhívás életmentő lehet. Minden eszméleténél lévő sérülttel igyekezzünk beszélgetni az ellátás ideje alatt! A folyamatos kommunikáció nem csak abban segít, hogy eltereljük a figyelmet a fájdalomról, illetve hogy megkérdezzük, hogy mi történt pontosan, hanem arra is, hogy figyelemmel kísérjük a kialakult állapot esetleges romlását. Ha a sérült elcsöndesedik vagy aluszékonnyá válik, ha szédül, sápadt és verítékes lesz, akkor ismerjük föl a kivérzéses sokk folyamatát! Ilyenkor a sérült ruházatát meglazítva emeljük meg a lábát, hogy több vért juttassunk a létfontosságú szervekbe!

A mentőszolgálat kiérkezéséig minden esetben tájékoztassuk a mentőszolgálat munkatársát, ha a sérült állapota rosszabbra fordulna! Eszméletlenné váló sérült esetén a légút biztosítása, elégtelen légzés esetén pedig az újraélesztés az elsősegélynyújtó legfontosabb feladata. Ezt már nagyon jól tudják mindazok, akik részt vettek korábban a Vöröskereszt valamelyik Hősképző rendezvényén.

Forrás: https://napidoktor.hu/index