A nyelvpiercing fertőzést okozhat

A nyelvbe szúrt fémszegecs nagy divat manapság a tizenévesek körében, de kevés szó esik a lehetséges veszélyekről.

Egy új tanulmány szerint számos fertőzés melegágya lehet a fémből készült nyelvpiercing. Kutatók szerint a fémből készült szegecs sokkal nagyobb valószínűséggel okoz fertőzést, mint a műanyag, például teflon piercing, mivel a rozsdamentes acélon könnyebben tapadnak meg a baktériumok.

?Kerülni kell a rozsdamentes acél és a titánium szegecsek használatát, javasoljuk helyette a politetra-fluoretilén és a polipropilén piercingeket, nemcsak a helyi fertőzések kialakulásának kisebb kockázata miatt, de kevésbé valószínű a fogzománc lepattogzása és a rágógumi beleragadása is.? – mondja Ines Kapfener, az Innsbrucki Orvosi Egyetem munkatársa.

Kapferer és kollégái hatvannyolc nő és tizenkét férfi nyelvpiercingjét cserélték ki négy különféle anyagból ? rozsdamentes acélból, titániumból és két különféle műanyagból ? készült ékszerre. Két hét használat után megvizsgálták a piercingeket, és megállapították, hogy az acél szegecseken sokkal nagyobb volt a baktériumkoncentráció, mint a szintetikus anyagból készülteken.

A fém szegecseken megtelepedett baktériumok között találtak sztafilokokkuszt, sztreptokokkuszt és pszeudomonaszt is. A tanulmányt a Journal of Adolescent Health című folyóiratban publikálták.

Forrás: