A fürdősó, mint kábítószer

Egyre nagyobb veszélyt jelent a fürdősók kábítószerként való használata számos amerikai szövetségi államban.

A problémára az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) illetékesei és a detoxikáló központok munkatársai hívták fel a figyelmet. A segélyhívó központok mind több telefonhívást kapnak a fürdősókban lévő stimuláns anyagok, a mefedron és a metiléndioxipirovaleron (MDPV) beszippantása, elszívása vagy beinjekciózása okozta rosszullétek miatt.

Ezek a szintetikus stimulánsok hallucinációt, paranoiát, szapora szívverést és öngyilkossági gondolatokat idéznek elő. A hatóanyagok a legkülönbözőbb néven forgalmazott fürdősók és növényi tápszerek összetevőiként teljesen legálisan kerülnek forgalomba az amerikai üzletekben és az interneten, ám használatuk nem mindig rendeltetésszerű – magyarázzák a szakemberek.

A mefedront például illatfokozóként vagy növényi tápként használják, mert elősegíti a virágok növekedését. Mississippi szövetségi állam törvényhozói elé a múlt héten került az a törvényjavaslat, amely betiltatná a fürdősók forgalmazását, és hasonló jogszabályon gondolkodnak Kentucky államban is.

Louisiana államból rendkívüli törvénnyel már kitiltották a fürdősókat azt követően, hogy a helyi detoxikáló központ több mint százhuszonöt segélyhívást kapott 2010 utolsó három hónapjában az ilyen típusú, kábítószerként használt stimulánsok túladagolása miatt.12387A Mississippi államban élő Neil Brown, aki szintén túladagolta magát fürdősó-összetevőkkel, elmondta, hogy már többféle drogot – heroint, kokaint is – kipróbált, ám fürdősók alkalmazása nyomán olyan hallucinációk rontottak rá, hogy végül írt egy helyi újságnak, amelyben arra sürgette az embereket, hogy tartsák magukat távol a reklámozott fürdősóktól. “Nem tudom megmondani, miért tettem” – mutatott az arcán lévő sebhelyekre.

Ő túlélte ugyan az önkéselést, ám egy másik megye seriff hivatala úgy véli: egy nő abba halt bele, hogy végzetesen túladagolta magának a fürdősót. Louisiana déli részén egy 21 éves férfi családja arról számolt be, hogy az illető előbb megvágta a torkát, majd főbe lőtte magát a fürdősóban található kábítószer stimulánsok hatására. Egy gyilkossággal vádolt férfi esetében ugyancsak vizsgálják, állt-e ilyen jellegű összetevők hatása alatt.

Mark Ryan, a louisianai detoxikáló központ vezetője közölte, hogy a stimulánsok betiltása hatékony az államban. Január eleje, a helyi törvény elfogadása óta meredeken csökkent az ilyen típusú szerek használata miatti segélyhívások száma. Tudomása szerint  legkevesebb huszonöt állam detoxikáló központjai kaptak segélyhívást hasonló túladagolás miatt. Louisianában volt a legtöbb ilyen eset, százhatvanöt, ez az összes amerikai eset negyvennyolc százaléka, utána Floridában következett harmincnyolc segélyhívással.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.