A fogamzásgátló gyengíti az epilepszia gyógyszer hatását

Az epilepsziában szenvedő nőket más gyógyszerrel kell kezelni, várandósságuk ideje alatt. A Müncheni Egyetem kutatója szerint a speciális hormonális helyzetet kell figyelembe venni.

Az epilepsziás nőket kezelő orvosoknak a beteg speciális hormonális helyzetét is figyelembe kell venniük. Ez a megközelítés csökkentheti a betegséggel kapcsolatos komplikációkat. Erre a következtetésre jutott legújabb közleményében Sabine Weil, a Müncheni Egyetem kutatója.

Németországban nagyjából 400 000 nő szenved epilepsziában. Minden 1000 gyermekből 3-4 születik epilepsziás anyától. Annak megállapítására, hogy mi az epilepsziás nők számára a legjobb kezelés, a szerző és munkatársai átvizsgálták az ajánlott irányelveket. Tanulmányozták a fogamzásról és várandósságról szóló nemzetközi szakirodalmat, beleértve a fogamzásgátlást, a hormonális hatásokat és a lehetséges gyógyszeres kezelést is.

Megállapították, hogy a gyermekvállalás előtt álló epilepsziás nők számára javasolt folsavat szedni megelőzésként. Ezt érdemes folytatni legalább a terhesség első harmadának végéig. Hacsak lehetséges a betegeket nem szabad valproáttal ? az epilepszia egyik gyógyszerével kezelni ? annak lehetséges magzatkárosító hatása miatt.14231Azt is figyelembe kell venni, hogy a valproátot szedő epilepsziás nőknél gyakrabban fordul elő a petefészkek cisztás elváltozásával járó, a hormonális rendszert befolyásoló betegség, orvosi nevén policisztás ovárium szindróma.

A kutatók arra a megállapításra jutaottk, hogy néhány epilepszia ellenes szer gyengíti vagy akár kioltja a fogamzásgátlók hatását. Emellett a fogamzásgátlók is csökkenthetik az epilepszia elleni gyógyszerek koncentrációját a vérben.

A változókor után, a hosszú távú gyógyszeres kezelésben részesülő epilepsziás nők csontsűrűségét meghatározott időnként ellenőrizni kell, mivel minden második ebbe a csoportba tartozó nő a kezeléssel összefüggő csontritkulásban szenved.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.