A fiúk is korábban érnek

A fiúk közel egy évvel korábban érik el a pubertást, mint szüleik generációja, akiknél a nemi érettség tizenhárom és tizenhat éves kor közé esett.

Dr. Fnu Deepinder szerint, aki a Los Angeles-i Cedars Sinai Medical Center munkatársa, ma a fiúknál a pubertás tizenkettő és tizenöt éves kor között már bekövetkezik. Úgy tűnik, nemcsak a lányok érnek korábban, a fiúk is.

6200 bolgár, nulla és tizenkilenc év közötti fiú adatait mérték meg. Magasságukat, testsúlyukat, heréjük térfogatát, nemi szervük hosszát és vastagságát. Az adatok szerint a kisfiúk heréje nem növekszik jelentősen a pubertáskor kezdetéig, jellemzően tizenegy éves korig.

Ezzel szemben a pénisz mérete születéstől kezdve fokozatosan növekszik a szexuális érettség eléréséig. Nagyjából öt centiméterről átlagosan közel tíz centiméteresre nő a fiúk pénisze tizenkilenc éves koráig.

Mind a herék, mind a hímvesszők mérete jelentősen nő tizenkét és tizenhat éves kor között, derül ki a Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szaklapból. A fiúk tizenkét és tizennégy éves kor között nőttek a legtöbbet, és ugyanezen időszak alatt gyarapodtak a leggyorsabban súlyban is.14705Míg a fiúk az 1970-es években, szintén Bulgáriában végzett felmérés alapján, kisebb nemi szervekkel bírtak, ennek ellenére, a mai fiúknak sincsenek jobb adottságaik, mert a méretbeli különbségek tizenhét éves korra eltűnnek. A vidéki fiúknak egy árnyalattal hosszabb a nemi szervük, mint a városiaknak.

A koraibb nemi érést genetikai, környezeti, táplálkozási és neveltetési tényezők együttesen befolyásolják, de további vizsgálatok szükségesek, hogy kiderülhessen, a világ többi részén is korábban érnek-e a férfiak. Az akceleráció férfi egészségre gyakorolt hatása egyelőre nem ismert.  Az köztudott, hogy a korai pubertás lányoknál egyéb egészségügyi problémákkal is társul.

A kutatók szerint a különböző generációk eltérő méretű hím nemi szervet tartanak átlagosnak, így számos orvos-beteg találkozás történik serdülőkorban a méretek miatt aggodalom okán. Éppen ezért Deepinder egy új, nulla-tizenkilenc éves korig alkalmazható táblázatot hozott létre, hogy a jövőben az orvosok munkáját segítsék, és az érintetteket megnyugtathassák.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.