Frontmentes napos idő van ma

Ma frontmentes időnk lesz, fátyolfelhős lesz az ég, emellett az ország nagy részén több-kevesebb szűrt napsütésre számíthatunk, a Tiszántúlon lehetnek erősebben felhős körzetek is.

Esőmentes, frontmentes szeles vasárnap

Estig számottevő csapadék nem valószínű. Estétől nyugat felől megvastagszik a felhőzet, és az éjszaka második felétől egyre többfelé alakul ki eső, záporeső. Holnap kezdetben többnyire erősen felhős idő lesz, majd a Dunántúlon felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap, másutt túlnyomóan borult marad az ég. A Dunától keletre többfelé várható eső, nyugaton csak néhol alakul ki záporeső. Megélénkül, többfelé megerősödik, északnyugaton időnként viharossá fokozódik a déli szél, amely holnap fokozatosan mérséklődik. Hajnalban az Északi-középhegység völgyeiben foltokban köd képződik.

felhoseg1_idojaras

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 8 és 14 fok között alakul.

Fronthatás nem terheli szervezetünket, a fátyolfelhőzet ellenére országszerte lesz hosszabb-rövidebb ideig szűrt napsütés; kellemes, a közérzetünkre pozitívan ható, igazi tavaszi időre számíthatunk. A Dunántúl északi felében az erős szél miatt réteges öltözködés javasolt.

Az időjárási helyzet Európában

Az Ural fölött anticiklon helyezkedik el, ennek peremén Északkelet-Európában sok a felhő, és több helyen fordul elő havazás, hózápor. Szintén magasnyomás található az Appennini-félsziget fölött, de ott általában kevés a felhő, sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Európa más területei fölött többközéppontú ciklonrendszer alakítja az időjárást. Gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, és a ciklonokhoz tartozó frontok mentén többfelé esik az eső, a Kelet-európai-síkság térségében havazik. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk északi tájain 0 és -7, középen 2 és 12 fok között változik. A legmelegebb déli vidékeken van, ahol a kora délutáni órákra 13 és 21 fok közé melegszik fel a levegő. Vasárnap estig a Kárpát-medence térsége fölé a nyugat-európai ciklon előoldalán dél felől enyhe, eleinte száraz, majd egyre nedvesebb léghullámok érkeznek.

Forrás: met.hu