Délutántól melegfrontot hoz a mai időjárás

A mai időjárás: Délutántól melegfront jellegű hatással számolhatnak a különösen érzékenyek. Az ország legnagyobb részén hosszabb időre kisüt a nap, de eleinte a Dél-Dunántúlon, északkeleten és a főváros térségében lehetnek felhős területek is.

Emellett délnyugat felől fátyolfelhőzet vonul térségünk fölé, amely délután meg is vastagszik. Csapadék nem valószínű. Megélénkül a keleti, délkeleti szél, északnyugaton egy-egy erős széllökés is lehet. A hőmérséklet kora délután 5 és 9, késő este -1 és +5 fok között alakul.

A frontra érzékenyeknél előfordulhat fejfájás, migrén, álmatlanság. Gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (orr-, gyomor-, agyvérzés), és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások. Étvágytalanság is jelentkezhet. Csökkenhet a koncentráló képesség.

Az időjárási helyzet Európában

Európa északi harmadán többközéppontú ciklonrendszer okoz változékony időt. Az Ural előterében és Észak-Skandináviában havazik, a nyugatabbi területeken az eső esik. Nincs különösebben hideg, többnyire 0 és +5 fok közötti a maximum-hőmérséklet, csupán a Skandináv-félsziget északi felén marad napközben is fagyos a levegő, a Brit-szigetek térségében viszont 5 és 10 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Ciklon örvénylik a Földközi-tenger középső medencéje felett is. A sok felhő ellenére is ott már tavaszias a hőmérséklet. A legmelegebb Spanyolország keleti partvidéke mentén van, ahol a délutáni órákban 21, 22 fokot mérnek. A Kárpát-medence időjárására ez a ciklon egyre kisebb hatással van. Ugyanakkor délnyugaton egy újabb ciklon mélyül ki, amelynek áramlási rendszerében szombaton váltakozó nedvességtartalmú, egyre enyhébb levegő érkezik térségünk fölé.

felhoseg1_idojaras

Várható időjárás az ország területén szombat estig:

Délen és keleten is csökken a felhőzet, a Duna-Tisza közötti sávban maradhatnak erősebben felhős körzetek. Kezdetben a Dél-Alföldön és a Tiszántúlon eső, havas eső lehet, az Északi-középhegység nyugati felén pedig még estefelé is zápor, hózápor alakulhat ki. Éjszaka már többnyire gyengén felhős idő valószínű, de a középső területeken köd, illetve alacsonyszintű felhőzet képződhet. Szombaton az ország nagy részén hosszabb időre is kisüt a nap, vastag fátyolfelhőzet délutántól vonul térségünk fölé, estig csapadék nem várható. Ma a néhol erős északi, északnyugati szél estére jelentősen mérséklődik, holnap megélénkül a keleti, délkeleti szél, egy-egy erős széllökés északnyugaton lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 5 és 9 fok között valószínű.

Távolabbi időjárás kilátások vasárnaptól szerdáig:

Többnyire erősen felhős idő várható, és összességében többfelé számíthatunk esőre, záporesőre, az időszak végén néhol havas esőre.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 40 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az időszak elején és végén -1, +4, közte 1, 9 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 10, 17, majd 6, 13 fok között alakul.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. február 25. 1,6 °C -0,9 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

A legmagasabb hőmérséklet: 20,6 °C (1990) legalacsonyabb hőmérséklet: -13,9 °C (1986)

Forrás: met.hu