Szív és érrendszeri panaszokat okozhat a melegedés

Éjszaka nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Egyre kevesebb helyen várható eső, legtovább északkeleten valószínű csapadék, de hajnalra ott is megszűnik.

Napközben már túlnyomóan napos időben lesz részünk, legfeljebb eleinte lehetnek felhősebb, a Dunántúlon foltokban ködös tájak, illetve délután a megnövekvő fátyolfelhőzet szűrheti néhol a napsütést. Csapadék már nem lesz. A déli, délnyugati szél többfelé megélénkül, főként a Dél-Dunántúlon és az Észak-Alföldön meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 18 fok között valószínű.

A légkörben hétfőig gyors és nagymértékű melegedés zajlik, amelyet erősít az ún. alpi főnhatás, amely a Dunántúlon jelentkezik erőteljesebben. E Magyarországon nem túl gyakran fellépő jelenség viszont erős humánbiológiai reakciókat válthat ki. Akár komoly fejfájás vagy migrén is felléphet, jóval nyugtalanabbul aludhatunk, ezáltal pedig a teljesítőképességünk is lecsökken. Gyakoribbá válhatnak a szív- és érrendszeri panaszok, a trombózis kockázata megnőhet, a régi műtétek helyén erősödhet a fájdalomérzet, illetve fantomfájdalmak is jelentkezhetnek.

Forrás: met.hu