Születésszabályozás és izomépítés

Sportolók és a fogamzásgátló tabletták
1. lépés
A nők számos okból választanak fogamzásgátló tablettát, többek között a terhesség megelőzése, a pattanások megfékezése és a menstruációs ciklus szabályozása érdekében.

Az élsportolónők gyakran folyamodnak a tabletta szedéséhez, hogy szabályozzák a menstruációjukat. A csúcsteljesítményt nyújtó sportolók és más nagyon aktív nők gyakran tapasztalják az ösztrogénszint csökkenését az edzés következtében, ami menstruációs rendellenességeket vagy a havi menstruáció teljes hiányát eredményezheti. A havi menstruáció ilyen változásai – vagy elmaradása – hatással lehetnek a nők csontjainak szilárdságára, így nagyobb a kockázata a terheléses töréseknek. Mivel vannak bizonyítékok arra, hogy a fogamzásgátló tabletták védelmet nyújtanak a stressztörésekkel szemben, az orvosok gyakran írnak fel fogamzásgátló tablettákat a női sportolóknak azzal a céllal, hogy a menstruációs ciklusuk ismét a régi kerékvágásba kerüljön.

Fotó: 123rf.com

Az aggodalom
1. lépés
Bill Sonnemaker személyi edző szerint az izomépítésnek számos előnye van, többek között a jobb testösszetétel, az immunrendszer jobb működése és a gyorsabb anyagcsere. A női testépítők és más, csúcsteljesítményre törekvő sportolók nagy hangsúlyt fektetnek az izomtömeg növelésére, mert annyira függnek a megnövekedett izomzatból eredő erőtől. Steven Riechman, az egészségtan és kineziológia adjunktusa szerint az aktív nők, akik jelentős időt és energiát fordítanak az izomépítésre, érthető módon aggódnak amiatt, hogy a fogamzásgátló tabletták hogyan zavarhatják a személyes edzési célok elérését.

foto:pixabay.com

Kutatás
1. lépés
2009-ben a Texas A&M Egyetem kutatói nyilvánosságra hozták egy vizsgálat eredményeit, amelynek célja annak megállapítása volt, hogy az orális fogamzásgátlók negatívan befolyásolják-e a nők izomépítő képességét. A vizsgálatban 73, 18 és 34 év közötti nő 10 hetes ellenállóképességi edzést végzett. A részt vevő nők körülbelül fele szedett fogamzásgátló tablettát a vizsgálat idején. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tablettát szedő csoport 40 százalékkal kevesebb izomtömeget fejlesztett, mint a tablettát nem szedő csoport. Chang Woock Lee edzésfiziológus, a vizsgálatban részt vevő egyik kutató az izomépítő képességben mutatkozó különbséget az orális fogamzásgátlók használatának tulajdonítja.

 

Elmélet
1. lépés
Lee szerint a fogamzásgátló tabletta szedése következtében bekövetkező hormonális változások felelősek az izomépítő képesség korlátozásáért. Rámutatott arra, hogy a vizsgálat előtt és után az orális fogamzásgátlót szedő nők vérében jóval alacsonyabb volt az anabolikus hormonok – amelyek hozzájárulnak az izomfejlődéshez – szintje, mint azoknál a nőknél, akik nem szedtek tablettát. A tablettát nem szedő nőkhöz képest az orális fogamzásgátlót szedő nőknél a kortizol – egy olyan hormon, amely hozzájárul az izomzat lebontásához – koncentrációja is lényegesen magasabb volt.

Foto:pixabay.com

Megfontolások
1. lépés
A texasi A&M tanulmány eredményeit ismertető kutatók rámutattak, hogy a közepes vagy magas androgén hatású progesztineket tartalmazó fogamzásgátló tabletták problémásabbak az izomépítés szempontjából, mint az alacsony androgén hatású progesztineket tartalmazó tabletták. Ha frusztrálja az izomépítésre való képtelensége, és azt gyanítja, hogy a szájon át szedhető fogamzásgátlók a hibásak, kérdezze meg orvosát a márkaváltásról. Ne feledje, hogy vannak más változók is, amelyek hozzájárulhatnak az izomépítő program sikeréhez vagy kudarcához. Ha elkeserítik edzési erőfeszítései eredményei, beszélje meg edzőjével az edzéstervét. Valószínűleg figyelembe fogja venni, hogy milyen fogamzásgátlót használunk, milyen gyakorisággal edzünk, milyen típusú, számú és sorrendben végezzük a gyakorlatokat, hány sorozatot és ismétlést végzünk, mekkora súllyal vagy ellenállással dolgozunk, és mennyi időt pihenünk jelenleg a sorozatok és gyakorlatok között.

Edzéssel visszafordítható a szívizom-merevedés

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.