Magas vérnyomás: a testmozgás csökkenti az esélyét – légszennyezés esetén is

A fizikai aktivitás a szennyezett levegőt is kiüti?

A rendszeres testmozgás mérsékeli a magas vérnyomás kockázatát, még akkor is, ha olyan területen élünk, ahol a légszennyezés meglehetősen jelentős – mutatott rá egy új kutatás.

Talán meglepődünk, ha embereket látunk kocogni forgalmas területeken. Valóban ideálisabb zöldebb környezetben futni, ám a testmozgás még a légszennyezés magasabb foka esetén is megteszi jótékony hatását – derül ki egy új kutatásból, mely rámutatott: a gyakori edzés képes csökkenteni a magas vérnyomás kockázatát, akkor is, ha olyan területen élünk, ahol a levegőszennyezettség jelentősebb.

A tanulmány több mit 140 ezer embert foglalt magába és Tajvanon készült. Az alanyok nem küzdöttek magas vérnyomással és átlagosan 5 évig követték nyomon egészségüket.

Kiderült, hogy azoknál, akik igen aktív életet éltek és a légszennyezés alacsony szintjének voltak kitéve, kismértékű volt a magas vérnyomás kialakulásának esélye. Az inaktív embereknél azonban, akiket nagyobb mértékű légszennyezés ért nap mint nap, a kockázat megemelkedett.

„A hosszabb idejű szabadtéri tevékenységek városi környezetben növelik a levegőszennyező anyagok szervezetbe történő bevitelét, ami sajnos csak ronthatja a légszennyezés káros egészségkárosító hatásait” – mondta Xiang Qian Lao, a tanulmány szerzője, a Shatin-ban levő Hongkongi Kínai Egyetem közegészségügy és alapellátás docense.

A tanulmányhoz a kutatók a fosszilis tüzelőanyagokból származó, különböző méretű, finom por jellegű légszennyezésnek való kitettség szintjét vizsgálták meg. A PM2.5 nagyjából harmincszor kisebb, mint egyetlen emberi hajszál szélessége, s a tüdő legmélyebb rétegeibe is be tudjuk lélegezni.

Fotó: 123rf.com

A tanulmány résztvevőinél minden PM2.5 szint-emelkedés a magas vérnyomás esélyének 38 százalékos emelkedésével volt összeköthető. Ugyanakkor, minden fizikai aktivitás 6 százalékkal csökkentette a rizikót.

A kutatók szerint ez arra utal, hogy a levegőszennyezésnek való kitettség mérsékelése sokkal hatékonyabb a magas vérnyomás megelőzésében.

A légszennyezés mértékétől függetlenül azonban a rendszeres testmozgás előnyei továbbra is megmaradtak. Azok az emberek, akik közepes mértékben mozogtak, 4 százalékkal csökkentették a magas vérnyomás esélyét, azokkal szemben, akik nem edzettek semmit. Illetve, akik nagyobb mértékű testmozgást végeztek, 13 százalékkal mérsékelték a magas vérnyomás jelentkezésének esélyét az inaktívakhoz képest.

Fotó: 123rf.com

A felfedezéseket a Circulation szaklapban közölték.

A légszennyezés és a fizikai aktivitás közötti kockázat-haszon összefüggés tisztázása fontos, mivel az emberek több mint 91 százaléka a világon olyan területeken él, ahol a levegő minősége nem felel meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megállapított irányelveknek – jegyezte meg a tanulmány szerzője sajtóközleményében.

„Miközben kiderült, hogy a testmozgás magasabb szintje és az alacsonyabb levegőszennyezettségnek való kitettség összekapcsolódik a magas vérnyomás kisebb kockázatával, a fizikai aktivitás továbbra is védőhatást mutatott – még akkor is, amikor az emberek magas légszennyezettségi szintnek voltak kitéve” – ​​mondta Xiang Qian Lao. Hozzátette: az üzenet tehát az, hogy a testmozgás még a szennyezett levegőben is igen fontos stratégia a magas vérnyomás megelőzésére.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php