12 + 1 ok, amiért a lábégés előfordulhat – 2.rész

A lábégés okai betegségre is utalhatnak. Ne vegyük félvállról a tünetet, ha huzamosabb ideig jelen van!

Megtörtént már velünk, hogy lábégés gyötört? Az alsó végtagban tapasztalható égető érzést a diabétesztől kezdve a vitaminhiányon át a komolyabb betegségekig számos dolog kiválthatja. Lássuk ezeket az okokat!

Nem túl kellemes érzés a lábégés. Amennyiben volt már ilyen égető érzésünk, s elmúlt, valószínűleg orvosoltuk az okát. Mi minden válthatja ki azonban? Ezek a lábégés okai.

Cikkünk első részében az első 7-ről esett szó. Nézzük a többit.

8.Vékonyrostos neuropátia: gyakran kezdődik a talpban a lábégés ezen oka. Fájdalom, égető érzés, viszketés jelentkezik. Éjszaka rosszabb lehet, még ha nyugalomban vagyunk is. A hideg vagy a meleg néha valóságos „rohamot” válthat ki, bár olykor nehéz megmondani a kettő közötti különbséget. A vércukorproblémák – diabétesszel összefüggésben – okozhatják az állapotot, de előfordul, hogy ismeretlen az oka. Bizonyos gének hajlamosítanak rá.

Lábégés okai

9. Hypothyreosis vagy pajzsmirigy alulműködés: amikor a pajzsmirigy – egy pillangó alakú mirigy a nyakban – nem termel elegendő hormont, a test nem éget megfelelő tempóban energiát. Fáradtnak érezhetjük magunkat, jellemző a székrekedés, hidegre való érzékenység, feledékenység, kevés érdeklődés a szex iránt. A lábégés oka is lehet azonban a hypothyreosis. Az orvosok nem tudják pontosan, miért, de valószínű, hogy mivel hosszútávon az állapot folyadékmegtartást eredményezhet, nyomhatja az idegeket.

10.Amyloidosis: ezen állapot jellemzője, hogy a csontvelőben előforduló, rendellenes protein felhalmozódik a test különböző részein. Nem figyelünk fel rá, míg előre nem haladottabb. Ha jelentkezik, nagyon fáradtnak, gyengének érezhetjük magunkat, a bőr vékonyodik és könnyen sérül, a szemek körül lilás elszíneződés mutatkozik meg. Felesleges folyadék gyűlhet össze. A bokák és a lábak dagadása nyomást gyakorol az idegekre és zsibbadást vált ki, lábégés érzését okozhatja. Nincs ellene gyógyír, de a kezelés enyhíti a tüneteket.

11.Erythromegalia: az orvosok máig nem tudják, pontosan mi okozza ezt az állapotot. Lehetséges, hogy a vérerek nem szűkülnek és tágulnak megfelelően. A bőr pirosas, forró, duzzadt lesz, égő érzéssel, legtöbbször lábégés jellemző; de a kezekben is tapasztalható. Egy roham percekig, de akár napokig is tarthat. Jeges vízben áztatás segíthet, de tüneteket is kiválthat. Az orvos tablettákat és bőrkrémeket javasolhat, amelyek a tüneteket csillapítják.

12.HIV és AIDS: a HIV-ben vagy AIDS-ben szenvedő emberek egyharmadánál idegkárosodás alakul ki. A vírus önmagában sértheti az idegeket, s a gyógyszerek, melyekkel kordában tartják, szintén. A betegségek, amelyeket azért kapunk el, mert az immunrendszerünk gyenge – így a herpesz, a tuberkulózis vagy a szájpenész is – ugyancsak kiválthatják az idegek károsodását. Merevség, zsibbadás, bizsergés tapasztalható, valamint lábégés, a talpakban és a lábujjak táján. Orvos segíthet kideríteni az okot és a legjobb kezelést.

13.Kontakt dermatitisz: előfordul, hogy a szappan, tisztítószer, mosószer vagy viasz irritálja a bőrünket. Az egészségügyi dolgozók, virágkötők, fodrászok, gépgyártásban tevékenykedők mind észlelhettek már ilyesmit. Az allergiás reakció pár órán belül érzékelhető, de hosszabb időn át is jelentkezhet, ahogyan a vegyi anyag megviseli a bőr felső, olajos védőrétegét. Számoljunk be az orvosnak tüneteinkről. A kezelés a pontos októl függ.

Lábégés okai

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.