12 + 1 ok, amiért a lábégés előfordulhat – 1.rész

Megtörtént már velünk, hogy lábégés gyötört? Az alsó végtagban tapasztalható égető érzést a diabétesztől kezdve a vitaminhiányon át a komolyabb betegségekig számos dolog kiválthatja. Lássuk ezeket az okokat!

Nem túl kellemes érzés a lábégés. Amennyiben volt már ilyen égető érzésünk, s elmúlt, valószínűleg orvosoltuk az okát. Mi minden válthatja ki azonban? Lássuk a lábégés okait.

1.Diabétesz: a cukorbetegség a normálisnál magasabb vércukorszintet eredményez és a triglicerid zsírok megemelkedett szintjét válthatja ki. Mondjuk el orvosunknak, ha észrevesszük a lábégés első jeleit – például az ujjakban tapasztalható bizsergést vagy zsibbadtságot, s ellenőrizzük rendszeresen vércukorszintünket, hogy meggyőződjünk arról: a legjobb módon kezeljük betegségünket.

2.Perifériás neuropátia: ezen állapot következtében károsodnak az idegek, amelyek a gerincvelőt összekapcsolják a karokkal és lábakkal, s lábégést válthatnak ki. A diabétesz a leggyakoribb oka, de van sok más egyéb is, így például rákra szedett gyógyszerek (kemoterápia), veseelégtelenség, autoimmun betegségek (beleértve a rheumatoid arthritis-t), mérgező anyagok, fertőzés és táplálkozási problémák.

 

3.Nagy mennyiségű alkoholfogyasztás: a szeszes italok túlzásba vitt fogyasztása számos egészségügyi gondot okoz. Az évek alatt megivott alkoholmennyiség károsíthatja az idegeket, melyek a lábhoz kapcsolódnak. Emellett kevesebb tápanyaghoz is jutunk az idegek egészséges állapotban tartásához. Ezek a problémák mind a lábégés érzését okozhatják, mindkettő hónapokig vagy akár évekig tartó lábbizsergést vagy égést eredményezhet. Ha abbahagyjuk az ivást, azzal javíthatunk a tüneteken és megállíthatjuk a további károsodást. Kérjünk orvosi segítséget, ha kell!

4.Lábgombásodás: az orvosok által „tinea padis”-ként említett probléma penészszerű gomba jelentkezése a meleg, nedves területeken, vagyis a lábujjak között és a láb alján, amely viszkethet, éghet, szúrhat. Nedves zokniban, cipőben, öltözők padlóján nagyon jól megél a gomba. Fontos olyan lábbelit viselnünk, amely szellőzik, az öltözőben, fürdőkben pedig papucsot. A gombaellenes krémek, spray-ek, porok segítenek kordában tartani a fertőzést.

Fotó: 123rf

5.Nem elegendő a B12-vitamin: a lábégés oka lehet az is, hogy szervezetünk nem jut kellő mennyiségű B-12 vitaminhoz. Ez különösen előfordulhat, ha vegetáriánusok vagyunk. A testnek nehezebb felszívnia a vitamint idősebb korban, vagy ha súlycsökkentő műtéten estünk át. Az alkoholfogyasztás szintén gátolhatja, hogy elég B12-vitaminhoz, folsavhoz, tiaminhoz és egyéb B-vitaminokhoz jussunk.

6.Krónikus veseelégtelenség: ezt az állapotot leggyakrabban diabétesz vagy magas vérnyomás váltja ki. A vesék megfelelő működése lassan elkezd leállni. Ez a felesleges folyadékok felhalmozódását okozza a testben, ami károsíthatja az idegeket (urémiás neuropátia) a lábban is, s lábégés lehet az eredménye.

Lábégés

7.Tarzális alagút szindróma: az ún. „alagút” a bokacsont és a láb teteje közelében elhelyezkedő ligamentumcsoport között helyezkedik el. A sípcsonti ideg a talp aljára továbbít érzéseket. Ha sérülés, arthritis, megsüllyedt talpív vagy egyéb állapotok miatt megduzzad, az nyomhatja az ideget. Éles fájdalmat, zsibbadtságot, bizsergést, lábégést tapasztalhatunk a talpban.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.