Kutyával könnyebb fogyni

A kutyatulajdonosok gyorsabban adják le a kilókat, és könnyebben megőrzik az alakjukat. A Michigani Állami Egyetem tanulmánya szerint ugyanis kutyasétáltatás közben is ég a zsír.

Amikor hideg, esős az idő, akkor nincs kedvünk futócipőt húzni, és kihagyjuk az edzést. A kutyánkat viszont muszáj levinni, ugyanis egy kutyának nem mondhatunk nemet a napi sétára. A kutyasétáltatás egyébként nemcsak a séta mennyiségét növeli, hanem az általános aktivitást is. A kutyások általában egy órával többet gyalogolnak hetente, mint azok, akiknek nincs négylábú barátjuk – számol be a Metropol.

Számokban is mérhető

A gazdik hetente átlagosan 160 percet sétálnak kutyájukkal, ez közel háromórányi mozgást jelent. A kutyatulajdonosok 83%-a teljesíti a napi mozgásminimumot, ami az egészséges életmód alapja, szemben a kutyával nem rendelkezők 63%-ával. Ráadásul egy kutyás séta gyors ütemben zajlik, a kutya igényeinek megfelelően, és ez a megnövelt intenzitás is segít a kilók leadásában.

Kik sétáltatnak a leggyakrabban?

Bár gyakori érv a kutyatartás ellen, hogy úgyis a dolgozó szülőkre marad a sétáltatás, ez a valóságban nem igaz. A tanulmány szerint ugyanis a középkorúak sétáltatnak a legkevesebbet kutyát, az idősebbek és a fiatalok sokkal többet. Érdekesség az is, hogy az egy év alatti és a nagy testű kutyákkal sokkal többet vannak a gazdik a szabadban, mint az éltesebb korú és kisebb méretű ebekkel.

Közös edzés

A közös edzés és játék fejleszti a kutya-gazdi közötti kommunikációt, kapcsolaterősítő és nem utolsósorban javítja a kutyus és a gazda kondiját is. Ha szeretnénk kutyánkkal együtt edzeni, nézzünk körül, milyen lehetőségek vannak környékünkön. Többféle sportág közül is választhatunk: agility, frizbi, dog dancing, obedience, canicross. Ezek hobbiszinten is űzhetők, csupán a közös élményekért.

Ilyen a népszerű dog dancing

A dog dancingben a kutya és a gazdi gyakorlatilag egy táncpárt alkot. Ez a különleges és igen szórakoztató sportág az 1980-as években jött létre. Az obedience, azaz engedelmességi feladatokból nőtte ki magát. Versenye is van, Magyarországon 2003 óta rendeznek minden évben egyet. A sport lényege, hogy a gazda és kutyája zenére bemutat egy koreográfiát. Nem kell feltétlenül táncolni, van amikor egy történetet ad elő a páros. A témának csak a képzelet szabhat határt, bármit be lehet mutatni, bármilyen fajtájú kutyával. A versenyeken a bírók az alapján pontoznak, hogy mennyire harmonikus a kapcsolat a páros között, a trükköket pontosan hajtották-e végre és jó volt-e a zeneválasztás.

Apport a kockás hasért

Aki a klasszikus edzésbe építené be a kutyasétáltatást, annak ajánljuk az alábbi módszert: a kutyus kedvenc játékával feküdjünk hanyatt a parkban. Fekvésből hirtelen üljünk fel, és úgy dobjuk el a játékot. Amikor négylábú barátunk visszahozza a labdát, kezdhetjük elölről. Ha a kutyus játékos, akkor felpörgethető a rendhagyó hasprés. Ha belassul a móka, akkor érdemes néhány felülést végezni addig, amíg a kutyus megpróbálja a bokor alól kiásni a labdáját.

Olvasd el ezt is!

A kutyasétáltatás is jó sport! Lássuk, miért!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.