Kreatív módszerek, hogy meglegyen a napi edzés

Nem kell elmenned az edzőterembe, hogy megtedd a 10.000 lépést vagy beiktass egy edzést.

Rengeteg kreatív, nem mindennapi ötletet van, amelyek segítenek átmozgatni és több aktivitást beiktatni az életedbe. Legyen szó a “dögös csajos sétáról” vagy a kanapéedzés kipróbálásáról, nincs jobb alkalom, mint a jelen, hogy kipróbálj valami újat. 

Kreatív módszerek a lépések beiktatására


Egy átlagos amerikai naponta átlagosan 3000-4000 lépést tesz meg, ami nagyjából 1,5-2 mérföldet jelent. A Mayo Clinic azt ajánlja, hogy a 10 000 lépéses célhoz, vagy bármilyen számhoz, amelyet kitűztél magad elé, úgy haladj felfelé, hogy fokozatosan 1000 lépéssel több lépést iktatsz be a napodba, amíg el nem éred a célodat. A fokozatos növeléssel nem csak a testedre vigyázol, de kisebb a valószínűsége, hogy elkedvetlenedsz vagy abbahagyod.

Íme néhány szórakoztató, egyszerű módja annak, hogy több gyaloglást építs be a napi rutinodba: 

Séta a környéken, vagy egy új környék felfedezése: Találkozz a barátokkal, ismerősökkel egy új területen, amelyet szívesen felfedeznél. A barátokkal való sétálással az idő elrepül, és a lépések úgy gyűlnek össze, hogy észre sem veszed.
Csatlakozz egy gyalogló csoporthoz: A gyalogló csoportok remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy új emberekkel ismerkedj, és közben lépéseket tegyél! A a Facebookon, és a Google keresőjében is találhatsz gyalogló csoportokat a közeledben.
YouTube tánc- vagy gyalogló edzések: Az edzések keresése a YouTube-on ingyenes és szórakoztató módja annak, hogy lépéseket tegyél anélkül, hogy ki kellene mozdulnod otthonról. Az edzések tizenöt perctől egy óráig terjednek, így könnyen beilleszthetőek a sűrű időbeosztásodba.
Próbálj ki egy közösségi média trendet: Próbálj meg egy TikTok-videót vagy Instagram-felvételt készíteni az új napi gyaloglási szokásodról, hogy másokat is ösztönözz, hogy csatlakozzanak hozzád.
Próbáld ki a “dögös csajos sétát” – hallgass egy felemelő podcastot vagy lejátszási listát, hogy feldobd magad és a hangulatodat – mindezt úgy, hogy közben lépéseket teszel.
Oszd meg a barátaiddal a fejlődésedet: Ha neked és a barátaidnak is van fitneszórád, például Apple Watch vagy Fitbits, adjátok hozzá egymást a fiókotokhoz, és kövessétek nyomon egymás fejlődését. Mindannyian számon kérhetitek egymást a céljaitok eléréséért, és még egy kis egészséges versengéssé is alakíthatjátok!

Sétálj többet a munkahelyeden:

  • Sétálj a megbeszélések és telefonbeszélgetések alatt, ha lehetséges 
  • Állíts be egy időzítőt, hogy óránként felkelj és mozogj
  • Parkolj távolabb 
  • A munkába járás egy részét kerékpárral vagy gyalog tedd meg  
  • Ha lehetséges, lépcsőzz 
  • Ülj és állj felváltva az íróasztalnál  

A napi 10 000 lépés megtétele nem rossz cél; csak fontos, hogy ne feledd, hogy időbe telhet, mire teljesíted, és hogy az is rendben van és teljesen egészséges, ha alacsonyabb célt tűzöl ki magad elé. Minden arról szól, hogy hallgassunk a testünkre.  

Próbálj ki egy kanapéedzést
Bár a “kanapéedzés” kissé ellentmondásosan hangzik, a kettő zökkenőmentesen keverhető. Az olyan TikTok-alkotók, mint Alexis Claire, Ashley Mojo és Coach Rauve olyan módszereket kínálnak, amelyekkel a legjobb tengerparti testet érheted el anélkül, hogy elhagynád a kedvenc helyedet a kanapén. Találd meg őket a #fittok kereséssel a közösségi média alkalmazáson.

A kanapéedzések szinte mindenkinek tökéletesek, beleértve a mozgáskorlátozottakat, vagy azokat, akiknek nincs edzőeszközük. Ha mobilitási problémáid vannak, vagy egyéb egészségügyi problémáid, beszélj orvosoddal, mielőtt új rutinba kezdesz.

Íme néhány kanapégyakorlat, amit kipróbálhatsz:

Felsőtest-gyakorlatok

Fél fekvőtámaszok: Feküdj hasra, és nyomd felfelé a felsőtested, miközben megmozgatod a bicepszizmaidat.
Tricepszes fekvőtámaszok: Feküdj az oldaladra, és az egyik karoddal, nyomd magad fel.
Keresztlábujj-koppintások: Feküdj a hátadra, és miközben a törzsed emeled, érintsd az ellentétes, szintén felemelt lábujjadhoz a kezedet.
Alsótest-gyakorlatok

Híd: hanyattfekvés közben emelje a csípőjét a levegőbe. Ügyeljen arra, hogy közben a hasát és a farizmát is szorítsa össze.
Lábhúzás: feküdj a hátadra, és lassan húzd a lábad a fejedhez.
Egyéb tippek
Mivel a kanapégyakorlatok közül sok mindenféle felszerelés nélkül végezhető, ne feledd, hogy a gyakorlatok során a törzsizmokat is igénybe kell venned.
Számos fitneszalkotó azt ajánlja, hogy a gyakorlatok során a forma legyen az első számú prioritás.
A kanapéedzés lényege, hogy a fitneszedzést lazán végezzük. Ezek a gyakorlatok jó 45 percig tarthatnak, pont a kedvenc Netflix-műsorod egy epizódját teszik ki.

 

 

 

Forrás: Napidoktor.hu