Izületi fájdalmak – egyik oka a porckopás

Az emberek többnyire azzal a panasszal fordulnak reumatológushoz, hogy fájnak az ízületeik. Mikor gyanakodhatunk arra, hogy porckopás okozza a fájdalmakat?

Életünk során a csontok végeit védő porcok megkopnak, majd idővel méretük oly mértékben lecsökken, hogy a mozgások alatt már semmi nem védi a csontokat, azok közvetlenül egymással érintkeznek. A porckopás tünetei leginkább a térdben és a csípőnél mutatkozhatnak meg elsőként – hangzott el a Duna Televízió Család-barát című műsorában.

A porckopás gyakori probléma, főleg ahogy az életkorral halad előre az ember. Fiataloknál ritkábban fordul elő” – mondta Megyaszai Márta reumatológus főorvos. Hozzátette, a túlsúlyosoknál gyakrabban előforduló probléma, főleg a térdízületnél és az ujjakban, ami az anyagcserével is összefügg.

A porckopás általában lassan alakul ki, és leggyakrabban fájdalommal és/vagy a mozgáskorlátozottsággal jár. A panaszok fokozódhatnak terhelést követően vagy az időjárás változásakor is.

A porckopás folyamatát felgyorsíthatja az ízületre nagy terhelést jelentő tevékenység, mint például a megerőltető sport, az állómunka és a mozgásszegény életmód is.

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.