Igen: ezek érdekelnek legjobban a faron…

A hölgyeket különösen tudja motiválni, hogyan néz ki a farizmuk: nem is igazán az, miből tevődik össze, hanem hogy hogyan formálható?

Gyakorlatok a szép farizomért

A nők álma mindig a formás, edzett, kerek hátsó, hiszen a pasik is a gömbölyűre buknak, ugyebár. Ezért a mozgás, amit a hölgyek leginkább választanak, legtöbb esetben a feneket is alakítja. Mit kell azonban tudnunk a formásságért felelős izomról? Hogyan érdemes edzeni?

A farizmaink a combcsonton, valamint a hátsónkon tapadnak: a tomporon és a csípőlapát külső felszínén helyezkednek el. A nagy farizom, a kis- és a közép farizom mind kicsit más feladatot lát el. A legnagyobb farizom dolga, hogy feszítse a csípőízületet. Szerepet játszik merev törzsnél a combok hátrahúzásában, de ugyanígy az egyenes combizom és a csípőhorpaszizom izma is ez. A csípőnél bal oldalt találhatjuk meg a középfarizmot, melynek feladata a comb távolítása, kifelé és befelé forgatása.

hát torna

A középső farizom alatt van a kis farizom, mely, ha a medencénk rögzített, távolítja a combot, illetve ezt követően befelé fordítja. Ha sporttal szeretnénk a farizmokat fejleszteni, megvannak erre a részre is a legmegfelelőbb gyakorlatok. Talán nem lesz meglepő, hogy a guggolós feladatok állnak az első helyen. A guggolást végezhetjük magában és súlyok tartásával is.

Szintén remek gyakorlat a lépcsőzés step padra. A padra fellépegetés, lábnyújtással hátra. Végezhetünk hátra tolást gumikötéllel vagy súllyal, illetve hintalépést is. Terpeszállásban engedhetjük le a csípőt, kifelé fordított lábfejekkel, vagy a csípő-leengedést variálhatjuk lábnyújtós gyakorlattal. Emelgessük a hajított lábat illetve rugózzunk alkar- és térdelőtámaszban, saját testsúllyal vagy kézi súlyzóval.

Végezhetünk kitörést egyik oldalra, illetve váltott lábtartással. Ugyancsak jó a kitörés saját testsúllyal, vagy pedig kézi súlyzóval. A farizmok megdolgoztatása akkor is véghezvihető, ha egyéb gyakorlatokkal erősítünk, de ezekben az esetekben csak másodlagosan dolgoznak. Ilyen a gépen történő lábtolás, de az is, ha a hát alsó szakaszát homorítjuk, vagy rögzített gépen combhajlítást végzünk.

Ha fáj a farizom…

Érdemes tudni, hogy amennyiben ülő életmódot folytatunk, sok időt töltünk a számítógép előtt vagy más, állandó ülést követelő munkánk van, azt muszáj ellensúlyozni mozgással, sporttal. Ellenkező esetben ugyanis először derékfájdalom lép fel, majd a mozgás nehézkessé válik és szinte az autóból is alig tud kiszállni az ember.

Lehet, hogy a fájdalom csak egyik farizomra korlátozódik. Nagyobb súly emelésekor különösen érzékelhető. A panaszok véglegesen nem szüntethetők meg, de mozgással, masszázzsal, farizom-lazítással, speciális tornagyakorlatokkal elérhető javulás. Könnyű és változatos mozgás, gyakori gyalogolás ajánlott és a gyógyvízben tartózkodás is hasznos!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.