Ezekben ne hibázz, ha utaznod kell a járvány alatt

Még most is több helyre lehet utazni, az egyre jobban berobbanó újabb hullám ellenére, de sok szempontot figyelembe kell venni.

Ezeket a hibákat ne kövesd el, ha covid-járvány alatt utazol
 

Hova, mennyi időre, milyen légitársasággal és hány átszállással érdemes utazni? Hova üljünk a repülőtéren, milyen programot tervezzünk? Rengeteg kérdés merül fel, segíteni eligazodni.

HELYI SZABÁLYOK HANYAGOLÁSA HELYETT TÁJÉKOZÓDÁS

Ha vendég vagy egy másik országban, akkor indulás előtt tanulmányozd a szabályokat és tartsd tiszteletben őket, amikor megérkezel! Ráadásul nem elég induláskor naprakésznek lenni, az ott léted alatt is tájékozódni kell. Sokan például abba a hibába esnek, hogy azokat a szabályokat tartják be, amelyeket a helyiek is, de ez nem elég. Ha például a maszk viselése kötelező, és a helyiek sem hordják, attól még hordani kell. Ha ez problémát okoz, inkább keress olyan úti célt, ahol lazább a korlátozás.

SPONTANEITÁS HELYETT TERVEZÉS

Elsőre úgy tűnhet, ez ellentmond az előző tanácsunknak, pedig éppen alátámasztja. Ha változnak a szabályok a nyaralásod alatt, rugalmasnak kell lenned, ám tervezni akkor is muszáj. Járvány-időszakban nem lehet útközben kitalálni, aznap hol szállsz meg vagy mivel utazol tovább, mert szolgáltatónként más-más lehet a szabály. Tehát legalább két nappal előre fontos, hogy tudd, merre mész, és milyen programon szeretnél részt venni. Sok városban, légitársaságnál és határon például már nem elég a 48 vagy 72 órás negatív teszt, hanem 24 órásat kérnek.

A szegedi klinika ápolási igazgatója szerint az intenzív ellátást igénylő Covid-betegek aránya is nagyobb most, mint a második vagy a harmadik hullám idején.
 
 
https://napidoktor.hu/koronavirus/sokkal-rosszabb-a-covid-betegek-allapota-mint-a-korabbi-hullamokban/
 
 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA HELYETT HITELES FORRÁS

Általános hiba, hogy sokan nem jó vagy nem elég dokumentumot szereznek be az utazáshoz – ez általában azért van, mert nem a megfelelő forrásból (oldalakon, telefonszámokon) informálódnak az aktuális szabályokról. A covid-teszt (és annak hivatalos igazolása) csak egy követelmény a sok közül, de előfordulhat, hogy az indulás előtt egészségügyi űrlapot kell benyújtani vagy regisztrálni kell az interneten, és az országok erre teljesen különböző rendszereket használnak.

HAMIS BIZTONSÁGÉRZET HELYETT ÓVATOSSÁG

Valahol érthető, de nem jó gyakorlat, hogy túl gyorsan akarunk visszatérni a járvány előtti megszokott „turista viselkedéshez”. Nem vesszük fel a maszkot, nem fertőtlenítünk eleget, nem tartjuk be sorban állásnál a biztonságos távolságot. Az is természetes, hogy az országok a határokat az első bíztató jeleknél megnyitják, amikor még valójában újra könnyen berobbanhat egy hullám, és bár a határok megnyitása és az oltások lehetőséget adnak az utazásra, de hamis biztonságérzetet is táplálnak. Óvatosnak kell tehát maradnod. A zárt helyeken, repülőtereken, várótermekben, hotel hallokban, tömegközlekedésen és a taxikban mindig viselj maszkot! Oltottan, maszk nélkül is elég ha 10 percig tartózkodsz zárt helyen egy fertőzöttel, akin szintén nincs maszk, és máris megfertőzhet. Ilyen esetben odafelé még nem lesz pozitív a teszted, de hazafelé már igen, így karanténra kötelezhetnek az idegen országban, amíg nem produkálsz negatív tesztet.

 
 
 

OLCSÓBB HELYETT BIZTONSÁGOS

Még egy-két évig el kell felejteni, hogy közvetítőn keresztül foglalj repülőjegyet – most az a legbiztonságosabb, ha közvetlenül a légitársaságnál vásárolsz. Olyan céget válassz, amelynél a legalacsonyabb a jegy módosításának díja és amely a legrugalmasabb a járatokat tekintve, tehát akár minden nap indít gépeket. Előfordulhat ugyanis, hogy utazás előtt pozitív lesz a teszted, vagy nem készül el időben a laboreredményed, és akkor el kell tolni az utazás időpontját. Ugyanakkor nem csak a repülőjegyek foglalására kell figyelni: rengeteg turistalátványosságra előre kell helyet vagy belépőt foglalni, hogy az üzemeltetők ezzel a látogatók létszámát tervezni és ellenőrizni tudják. Rengeteg nemzeti park, szórakoztató park és múzeum kér előre foglalást, amit ugyanúgy módosítanod kell, ha nem tudsz időben elindulni az utazásra.

RÉGI KOMFORT HELYETT TÜRELEM

A körülményes utazás, a sok előkészület mindenkinek kényelmetlenebb, ezért magaddal és másokkal is legyél türelmes. Nem szabad olyan reményeket táplálni, hogy olyan laza és spontán lesz az utazásunk, mint néhány évvel ezelőtt: rengeteg a megkötés, sok a szabály, de nem csak nekünk új ez a helyzet, ezt tartsd fejben.

 
 

EZT A 6 KÉRDÉST TEDD FEL MAGADNAK, MIELŐTT UTAZÁST FOGLALSZ!

  • Mindent megtettem, hogy biztonságosan utazzak? Teljesen beoltattam magam (2 vagy 3 oltást kaptam már)?
  • Tudom, melyek a korlátozások, beutazási szabályok a célországban?
  • Lehet látogatni a látványosságokat, amelyekre kíváncsi vagyok?
  • Milyen a járványhelyzet a célországban?
  • Hova kell covid-teszt az oltottaknak is?
  • Karanténba kell mennem, amikor hazatérek?

Forrás: drivemagazine.eu

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.