Élvezzük a nyár utolsó hónapját is! 2013-08-05 Mozgásban Megosztás: Tweet Augusztusban a legtöbben már túl vagyunk a nyaraláson és visszazökkenünk a dolgos mindennapokba. Persze a munka mellett sem kell lemondanunk a nyári programokról, hiszen ott vannak a hétvégék, és hétköznap esténként is sokféle elfoglaltságot találhatunk. A lakásban kucorogni ráérünk a sötét téli estéken. Inkább használjuk ki a hosszúra nyúló napokat, ameddig ilyen remek idő van! Szervezzünk például kerti partit. De ne gondoljuk, hogy egy-egy ilyen eseményhez elég meghívni a vendégeket, majd feldobni pár szelet húst a grillsütőre. Készítsük elő a helyszínt, hogy kényelmesen elférjenek a vendégek, és legyen helye az ételeknek, italoknak, valamint az esetleges játékoknak. Az ennivalóra különösen figyeljünk, mert gondatlanságból akár gyomorrontást is okozhatunk. Utána aztán leshetjük, hogy mikor jönnek legközelebb vendégek a partinkra. De erre is felkészülhetünk! A nyári ételtárolás tízparancsolatából kiderül többek között, miképp készüljünk fel a romlandó ételekkel való sütésre, és azt is megtudjuk, hogy soha ne tároljuk a tojást, és nyers húst egymás közelében. És ha már az ételeknél tartunk: ne hanyagoljuk a gabonaféléket sem, amelyek táplálkozásunk legfontosabb részét képzik! A kenyeret már az ősemberek is ismerték. Igaz ugyan, hogy ők először csak a megpörkölt magvakat, később pedig a magok őrleményéből kevert lepényt fogyasztották, de az évezredek alatt eljutottunk az illatos pékáruk ma ismert formájához. Választhatunk többek között fehér-, barna-, rozs-, kukorica- vagy burgonyakenyeret, keltet vagy keletlent, lenmagosat, szójásat vagy éppen malátásat. A gabonafélék rendszeres fogyasztása elengedhetetlen az egészséges táplálkozáshoz. A gabonaszemekkel kellő energiához, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz juttatjuk a szervezetünket. Sokkal egészségesebbek azok az emberek, akik rendszeres fogyasztói a teljes kiőrlésű termékeknek. A hántolatlan gabonafélék tartalmazzák azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amiket a hántolt gabonák elveszítenek a finomítás során. Az ételekről most már elég szó esett, térjünk vissza a kerti partihoz. Még a legjobb bulit is tönkreteheti a szúnyogok támadása. Sokan nem is gondoljuk, de a citrusillatok vagy a teafa illóolaj hatékony szúnyogriasztó. Amennyiben mégis beszerzünk néhány csípést, kezeljük megfelelően! Lehetőleg ne vakarjuk el a csípés nyomát, mert akár el is fertőződhet. Használjunk inkább hideg borogatást, gélt, gyulladáscsökkentő kenőcsöt vagy hűsítő rázókeveréket. A szúnyog-, darázs- vagy méhcsípésekről érdemes többet megtudnunk, hogy szükség esetén elkerüljük a veszélyeket. Ne hagyjuk, hogy az augusztusi kánikula tunyává tegyen bennünket. A nyár a legjobb alkalom, hogy kipróbáljunk olyan új dolgokat, mint az extrém vízi sportok. Némi bátorság és kalandvágy persze kell hozzá, hogy csónakba szálljunk egy vad sodrású folyón vagy vékony léceken egyensúlyozzunk egy száguldó motorcsónak mögött, de az élmény leírhatatlan. Dönthetünk persze olyan visszafogottabb testmozgás mellett is, mint a vízi röplabda vagy a strandtollas, a lényeg, hogy örömünket leljük benne. A kiadós mozgás után jöhet a megérdemelt kényeztetés, testnek és léleknek egyaránt. Az előbbihez kiváló megoldás egy tejes fürdő. Bőven elegendő, ha 2 liter tejben megmártózunk, amit vízzel felhígítva egy kis fürdőolajjal keverünk el. A tejben található tejsavó még órákkal a fürdés után is kellemes érzetet biztosít és fertőtleníti bőrünket. A lelkünknek pedig egy jó könyv adhat megnyugvást. Választhatunk klasszikus irodalmat vagy kortárs művet is, képzelőerőnket és látásmódunkat jó eséllyel korszaktól függetlenül szélesítik a könyvek. Forrás: