Amit a gabonákról tudni kell!

A köles, hajdina, árpagyöngy kiemelkedő mennyiségben tartalmaz rostokat, ez igaz a zabpehelyre, teljeskiőrlésű búza- és rozslisztre is.

A legtöbb gabona jó forrása a B-vitamin csoport tagjainak, de leginkább a hántolatlan változatuk bővelkedik bennük, (pl.: barnarizs, zabpehely, köles amaránt) A gabonák mindegyike más és más esszenciális aminosavban gazdag. Ezért is érdemes variálni a különféle magokat!

Miből – mennyi?

Azt, hogy az 1-3 éves korosztálynak hány gramm gabonafélét kell fogyasztania, nem könnyű pontosan meghatározni. A szakirodalom szerint ez a mennyiség 60-90 gramm között mozog, függően a gyermek súlyától, alapanyagcseréjétől, aktuális étvágyától, napközbeni aktivitásától, stb. Ha mindenből kerül az asztalra, amire ebben az életkorban szükség van, hagyatkozhatunk a gyerkőc étvágyára.

Adjunk tehát bőven zöldséget, gyümölcsöt, sokféle cereáliát, tejterméket, tejalapú gyerekitalt, ezt pedig egészítsük ki egy kevés hússal, hallal. Ha változatos alapanyagokból, megfelelő módon főzünk, biztosak lehetünk abban, hogy helyes irányban haladunk, és minden szükséges tápanyagot megkap a gyermek.

5suenvzb

A pici gyermekek ízlése napról napra változik, így ha többféle alapanyagból főzünk, a válogatósabbak is csak nyerhetnek. Eközben változatos étrendre szoktatjuk a csemeténket, így teremtve meg az egészséges táplálkozás alapjait egy életre.

Hogyan készítsük el?

Ha egyszerű reggelit szeretnénk az asztalra tenni, inkább válasszunk natúr kukorica- vagy egyéb pelyhet, apró szemű köles puffancsot, vagy egyéb puffasztott gabonaszemeket. Ezeket tejalapú itallal gyorsan elkészíthetjük, így nem csak megfelelő energiaforrás, hanem teljes értékű fehérje forrás is a reggeli. Ha a natúr pelyhek nem találnának lelkes fogadtatásra, kipróbálhatjuk azokat ízesített gyerekitallal elkészítve is, így egy új íz élményt is tudunk biztosítani.

yuwde5ct

Csak egy kicsivel igényel több energiát, ha házilag készítünk müzlit. Ehhez áztassunk be a búza-, rozs- vagy zabpelyhet illetve azok tetszőleges keverékét előző este. Amíg a rágófogak ki nem nőnek, a nagy pelyheket érdemes összezúzni, így még a legkisebbek is fogyaszthatják. Jó adag friss idénygyümölccsel, ennek hiányában mirelittel jó ízű napindító, de őrölt magvakkal (mandula, dió, lenmag stb.) esszenciális zsírsavakhoz is juttathatjuk a kicsiket.

Tovább bővíthetjük a reggeli választékot kásákkal, pépekkel. Ezekhez érdemes különböző darákat beszerezni, amelyekből sokféle jó ízű és egészséges „alternatív tejbegríz” készíthető. A házi müzli mellett akár 1 éves kor felett is adhatunk tejpépeket. A tejpépek gabonapelyheket, a kicsi igényeinek megfelelően módosított tejet, növényi olajokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Gyorsan elkészíthető tízórai vagy uzsonna készíthető belőlük.

Forrás: