Vigyázzunk a husisütögetős partikkal!

A nyár a szabadban történő étkezések biztonságosak, de csak akkor, ha az alapvető szabályokat ismerjük és betartjuk.

A veszélyek közül megemlítendő az esetleges ételfertőzés, ételmérgezés, mely néhány órán, napon belül rosszulléttel, hányással, hasmenéssel járhat. A nyers élelmiszereken ugyanis előfordulhatnak ilyen megbetegedést okozó baktériumok, de szerencsére az alapos sütés-főzés ezeket elpusztítja. A szabadtűzön történő sütés során kis mennyiségű rákkeltő anyag is keletkezhet, mely hozzáadódik a szervezetet érő egyéb káros anyag terheléshez.

Előkészítés

– A nyers alapanyagokat, pl. nyers húst, baromfit, halat) és a hőkezelés nélkül fogyasztandó élelmiszereket (pl. felvágott, sütemény, gyümölcs) tároljuk elkülönítetten.

– Az előkészítő műveleteket (pl. saláták mosása, szeletelése, öntetek készítése) lehetőleg a konyhában, és ne a szabadban végezzük. Ha erre a szabadban kerül sor, elegendő ivóvíz minőségű vízről gondoskodni kell.

– A pácolás alatt a húst hűtőszekrényben tároljuk. A grillezni kívánt alapanyagot közvetlenül azelőtt vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy a grillre helyeznénk.

Sütés-főzés

– Csontos hús grillezése esetén ügyeljen arra, hogy a csont melletti rész kellő hőkezelése hosszabb időt vesz igénybe. Ha egy alapanyag grillezését egyszer már elkezdtük, úgy azt fejezzük is be. Félig grillezett alapanyagot ne tegyünk el későbbre.

– A különböző húsok parázs feletti sütésekor olyan egészségkárosító vegyületek jöhetnek létre, amelyek az ételben maradva bekerülnek az ételt elfogyasztók szervezetébe is. Ez főleg a kicsöpögő zsiradék égésekor keletkezik, mely a füsttel visszajut az ételre. Ezért sütéskor ügyeljünk arra, hogy a kisülő zsiradék ne csöpögjön a faszénre, illetve elektromos grill esetén a fűtőszálra.

– A hagyományos vízszintes sütési mód helyett előnyösebb olyan grillező használata, amely a függőlegesen felfüggesztett hússzeleteket oldalról grillezi. Hagyományos elhelyezésű vízszintes grillen a húst javasolt alumíniumtálcára helyezve sütni. Ezáltal meggátolható, hogy a lé és a zsiradék lecsepegjen a szénre.

– Ha a húsból a zsiradék a parázsra cseppenne, és láng keletkezik, akkor a grillrácsot vegydd le addig, míg a láng elalszik. A lángon a hús nem sül, hanem ég, megperzselődik, a kívánt szín elérése helyett fekete lesz. Süssük át alaposan, de ne süssük túl a húsokat!

– Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a beltéri grillezés életveszélyes! Grillezés során a szén égésekor (elsősorban szenes grill használatakor) – szén-monoxid szabadul fel, ami fulladáshoz vezető mérgezést okozhat. Mérgező hatása azzal magyarázható, hogy a vér hemoglobinjában található vasatomokhoz kapcsolódva a szervezet oxigénfelvételét és oxigénellátását akadályozza.

A szénvegyületek tökéletlen égése során képződő szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, így képződése érzékszervileg nem észlelhető. Szén-monoxid-mérgezés esetén azonnal mentőt kell hívni, megérkezéséig szabad levegőn mesterséges lélegeztetést kell alkalmazni.

Forrás: