A mozgás egészséges! Válassz megfelelő cipőt az edzéshez

Attól, hogy beköszönt a hűvösebb időjárás, még nem kell feladni az edzéseket. Sőt a hűvösebb időben sokkal kényelmesebb a kirándulás, de még a kocogás is a szabadban. Aki viszont ilyenkor már nem híve a kültéri edzéseknek, még mindig válthat életmódot bent, akár a saját szobájában is a megfelelő mozgásokkal és például súlyzós edzésekkel. Akárhogy is döntünk, a megfelelő edzőcipő mindegyik esetben fontos.

Nem mindegy, milyen típust vásárolunk

Ha épp most kezdtünk életmódváltásba, akkor nem árt tudni, hogy nem minden edzőcipő alkalmas mindenre. Ezért úgy kell kiválasztanunk a megfelelő edzőcipőt, hogy azt az általunk végzett mozgásforma alapján tegyük. Ha futni tervezünk, akkor mindenképp futócipőt nézzünk magunknak. A futócipők talpa ugyanis direkt futásra lett kialakítva, és például már egy konditermi edzéshez egyáltalán nem olyan kényelmesek. Ugyanez a helyzet a teremcipőkkel. A súlyzós edzéshez és tornához is alkalmas lábbelik talpa egyenes, hogy terheléskor a súly megfelelően el tudjon oszlani. Ezért futáskor az enyhe ívelés hiánya miatt sok energiát pazarolunk el. Ettől pedig a futás fárasztóbb lehet ezekben a cipőkben. Érdemes a talpak anyagára is odafigyelni. Például az olyan márkák esetén, mint az Adidas vagy a Fila, külön leírásban olvasható, hogy beltéri, vegyes vagy kültéri használatra szánták-e a sportcipőt. A keményebb talpak ugyanis lehet, hogy remekül teljesítenek terepen, de már az edzőteremben csúszkálhatunk bennük.

Foto:CCC

A hétköznapra ajánlottakat inkább a városba viseljük

Egy jó ideje nagy divatja van a kifejezetten hétköznapra használatos edzőcipőknek. Ezeket a különféle márkák kifejezetten utcai viseletre tervezték. Ezért egyáltalán nem biztos, hogy megfelelőek lesznek edzéshez. Az edzések alatt a lábunk sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve, ráadásul nem csak statikusan egy irányból. Ezen kívül sokkal több hőt termelünk, mint egy városi séta alatt. A kifejezetten sporthoz készült lábbelik pedig olyan technológiával készültek, amelyek kiküszöbölik ezeket a kényelmetlenségeket. Persze ha utcára viselünk sportcipőt, az általában már nem okozhat kellemetlenséget, ám a divat sportcipőket inkább hagyjuk otthon, ha sportolni indulunk.

Figyeljünk a megfelelő méretre

Sportolás esetén ugyanis a pont jó cipő nem lesz jó. A megfelelő sportcipők kicsit bővebbek, mint a lábunk. Vagyis nem szorít, és nem is simulnak a lábujjaink a cipő orrához. Ennek azért van jelentősége, mert egy izzasztóbb edzés után a lábunk is megdagadhat, ami pedig a pont jó cipőnél már szűk és kényelmetlen lesz. Ezért az a legjobb, ha a tökéletes edzőcipő kiválasztása előtt lemérjük a talpunk hosszát és a lábfej szélességét. Hiába ismerjük a lábméretünket, egy sportcipőnél egy lényeges. Az sem mindegy, hol vásárolunk sportcipőt.

A megbízható üzletek egy márkás lábbeli esetében biztos, hogy eredetit fognak árulni. Például a CCC üzletében nem csak valódi márkás cipőket találunk, hanem tűpontos méretleírásokat is. Ezeket a méreteket pedig vessük össze a saját lábunkkal. A lemért mérettől az a legjobb, ha 1-2 centivel hosszabb és bővebb cipőt nézünk magunknak. Ha így járunk el, akkor garantáltan kényelmes lesz a cipő még egy több órás, fárasztó edzés alatt is. Persze ha mégis tévednénk, az sem probléma, főleg ha a CCC-től rendelünk. A webáruházból rendelt termékeket ugyanis bármikor visszaküldhetjük különösebb indoklás nélkül 14 napon belül. Azonban ha klubtagok vagyunk,

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.