A kézmasszázs 10 kevésbé ismert előnye

Mindannyian ismerjük a luxus kényeztető kezeléseket a manikűr után, amelyek alkalmanként kézmasszázzsal járnak. A kézmasszázs azonban nagyon is terápiás hatású, amit érdemes rendszeresen csinálni, nem csak a kozmetikusnál.

A kézmasszázs nagyon hasznos és egyszerű, mert a kezek könnyen elérhetőek. Annak ellenére, hogy a kezeinket állandóan használjuk, gyakran elhanyagoljuk őket. A kezünk eredendően érzékeny, és sok idegvégződéssel rendelkezik. Becslések szerint a tenyérben összesen mintegy 17 000 érintésérzékelő receptor és szabad idegvégződés található.

“Annak ellenére, hogy a kezünket állandóan használjuk, gyakran elhanyagoljuk”

Sok embernek talán nincs ideje, pénze vagy lehetősége arra, hogy teljes testmasszázst kapjon. A kezek gyengéd nyomása hasznos lehet a stresszoldásban és a megnyugtatásban. Bizonyos betegségekben szenvedő embereknél nem végezhető teljes testmasszázs. Ha például valakinek szívproblémái vannak, nem tanácsos teljes, erőteljes testmasszázst végezni. A gyengéd kézmasszázs ebben az esetben biztonságosnak tekinthető. Nincs szükség különleges felszerelésre mondjuk egy 15 perces kézmasszázshoz, amely egy kellemes öngondoskodási rutin részeként is elvégezhető.

kéz, ízület

Fotó: 123rf.com

A jól végzett kézmasszázs számos előnnyel jár.

1. Csökkenti az ízületi gyulladással járó fájdalmat
A rendszeres kézmasszázs csökkenti az ízületi gyulladás tüneteivel járó fájdalmat. A kézmasszázs képes lehet enyhülést nyújtani az ízületi gyulladással járó kellemetlenségek és mozgáshiány esetén.

2. Megnyugtatja és fellazítja a fáradt és túlhajszolt izmokat
A gyengéd, ügyes és hatékony kézmasszázsról köztudott, hogy pihenteti és enyhíti a folyamatosan igénybe vett izmokat. A masszázs segít megelőzni az ismétlődő megterheléses sérüléseket is mindazok számára, akik hosszú ideig dolgoztak számítógépen.

3. Hidratálja és javítja a bőr állapotát
A kézmasszázs során, ha tápláló, hatékony hidratáló krémet alkalmazunk, érezhetően javulhat a kezek száraz bőrének textúrája. A jó hidratáló krém a bőr vízveszteségtől is megvédi.

4. Endorfinok felszabadítása
Az endorfinok a szervezet természetes fájdalomcsillapítói – ha véletlenül megütünk egy tárgyat, ösztönösen a kezünket a területre tesszük, hogy megsimogassuk. Ez a művelet automatikusan felszabadítja a szervezet természetes fájdalomcsillapítóit az érintett területen.

kéz, reuma, ízület

Fotó: 123rf.com

5. Elősegíti a mélyebb ellazulást, ezáltal javítja az alvást

A pihentető kézmasszázs során a relaxáló nyomáspontok is aktiválódnak. Egy 2011-ben végzett vizsgálat eredményeként a kézmasszázs csoport négy hét alatt jobban aludt, mint a kontrollcsoport.

6. Javítja a vérkeringést azáltal, hogy oxigént pumpál a kézbe
Az ujjak gyengéd meghúzása, a csukló forgatása, a bőr simogatása fokozza a vérkeringést, különösen az ülőmunkát végző emberek esetében. A kézmasszázs a hideg kezek felmelegítésére is hasznos, különösen télen.

7. Csökkenti a szorongást
Az önkéntesek által a műtétre várakozókon végzett 15 perces kézmasszázs csökkentette a szorongást, és növelte a betegek elégedettségét a kapott szolgáltatással.

8. Megkönnyebbülés a stressztől
Dr. Robert Tisserand szerint a betegségek akár 90 százaléka is stresszel kapcsolatos lehet. A lazító kézmasszázsról ismert, hogy ellensúlyozza a stressz okozta menekülés vagy harc reakciókat.

A szív egészsége

A relaxáció a szív egészségének is jót tesz. Az állandó stressz káros a szívre. A hirtelen stresszhatások adrenalinlöketet okozhatnak, ami megakadályozhatja a szív megfelelő működését.

9. Jobb szorítóerő
Különböző tanulmányok kimutatták, hogy egy kézmasszázs-kezelés után az alanyok erősebb fogásról számoltak be a kezükben. Az eredmények azt sugallták, hogy a fogóerő növekedése mellett nagyobb állóképességgel is rendelkeztek.

10. A nyolcvanévesek jó közérzetének növekedése
Egy 2014-ben közzétett tanulmány 84 év körüli hölgyeknél mérte a kézmasszázs kezelések utáni pozitív tényezőket. A kontrollcsoporttal összehasonlítva a kézmasszázsban részesülők statisztikailag szignifikánsan több pozitív érzésről számoltak be.

DIY reflexológia

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.