3 vállgyakorlat, amit soha többé nem szabadna csinálni

Kinek van ideje hatástalan, kockázatos gyakorlatokra pazarolni? Senkinek. Ezért dobjuk ki ezt a hét mozdulatot, amelyek nem hozzák meg a kívánt eredményt – és még sérülést is okozhatnak.

Foto:WebMD

1: Vállizom gyakorlat a fej mögött lehúzva

A probléma: Csak a nagyon mozgékony vállízületű emberek tudják elég egyenesen tartani a gerincüket ahhoz, hogy ezt a gyakorlatot megfelelően végezzék. Ha pedig a rúd a nyak hátsó részét éri, megsérülhetnek a nyakcsigolyák.

Foto:WebMD

Egy biztonságosabb gyakorlat
A húzódzkodógépen dőljünk hátra néhány fokot, használjunk a vállnál szélesebb fogást, és a rudat a testünk előtt a mellcsontunkig húzzuk le, a lapockánkat lefelé és egymáshoz húzva. A test stabilizálása érdekében húzzuk össze a hasizmokat, és kerüljük a lendületet, hogy a rudat fel-le lendítsük. Ez a gyakorlat hát alsó és felső hátizmait is megdolgoztatja.

Foto:WebMD

2: Katonai kinyomás a fej mögött

Ez a vállmozdulat, amelyben egy súlyzót emelünk fel és le a fejünk mögött, ugyanazokat a problémákat okozhatja, mint a fej mögötti lehúzás.

Foto:WebMD

Biztonságosabb katonai kinyomás

Egy biztonságosabb vállváltó alternatíva: A katonai nyomás során tartsuk a rudat a fejünk előtt. Álljunk úgy, hogy a súly ne legyen a kulcscsontunk alatt, és tartsuk egyenesen a felsőtestünket. A gyakorlat ülve is végezhető. Mindig egyenesen üljünk egy háttámlának támaszkodva, és tartsuk meg a gerinc természetes ívét, a felső hátat és a farizmokat a székhez szorítva.

Foto:WebMD

 3: Felhúzás
A probléma: A súlyok, a súlyzó vagy a súlyozott kábeles rúd felhúzása az állunk alá összenyomhatja az idegeket a váll területén.

Foto:WebMD

Biztonságosabb alternatíva a felhúzáshoz

Ahelyett, hogy függőleges felhúzást végeznénk, dolgoztassuk meg a vállainkat elülső vagy oldalsó vállemeléssel, a súlyokat a testünk elülső vagy oldalsó részére emelve. Tartsunk enyhé behajlítva a karjainkat.

Kreatív módszerek, hogy meglegyen a napi edzés

 

Forrás: Napidoktor.hu