Vastagbélrák – fiatalabb korban szükséges a szűrés?

Nőtt a daganatos esetek száma

Szembetűnően emelkedett a vastagbélrák aránya az amerikaiak körében az utóbbi időben: a 49-50 évesek körében különösen hirtelen nőtt, s szakemberek szerint a tény alátámasztja a szűrés korábbi szükségességét.

Meredeken nőtt az utóbbi esztendőkben a vastagbélrákos esetek száma az Egyesült Államokban. Egy új tanulmány megállapításai szerint a 49-50 év közöttiek körében élesen emelkedett, ez pedig indokolja a betegség korábbi szűrését.

A kutatók rámutattak, hogy az említett életkorban látható növekedés nem a vastagbélrák előfordulásának tényleges emelkedését tükrözi, hanem a tényt, hogy a betegség szűrését eddig hagyományosan 50 éves korban kezdték meg. Vagyis, a „látens” rákokra, melyek egy ideje már jelen lehetnek, ebben az életkorban derül fény.

A tanulmány okot adhat arra, hogy a vastagbélrák szűrésének idejét előrehozzák – amely jelenleg elég ellentmondásos. Az ajánlások éveken át azt tartalmazták, hogy ezen betegséggel kapcsolatban 50 éves korban kell elkezdeni szűrésre járni. A korábbi vizsgálatot csak a fokozott kockázattal élőknek javasolták.

2018-ban azonban már történt módosítás, az Amerikai Rák Szövetség levitte az ajánlott életkort 45 évre, főként azért, mert a vastagbélrák előfordulása nőtt a fiatalabbak körében. Az amerikai megelőző szolgáltatási munkacsoport azonban egy átlagember számára most is az 50 éves kort ajánlja, mint kezdő időpontot.

A vita eredményeként dr. Jordan Karlitz, a New Orleans-i Tulane Egyetem Egészségügyi Iskolájának klinikai professzor asszisztense azt javasolta, kutatócsoportjával vessenek közelebbi pillantást a dologra. A korábbi tanulmányok a 45-49 és az 50-54 éves korosztályt vizsgálták.

A szakember szerint egy évenkénti betekintés közelebbi képet adhat arról, mi a helyzet a 40-es emberekkel. Jó ideje gyanított ugyanis, hogy a vastagbélrák jelenléte magasabb ebben a korosztályban, mint gondolták, mivel ezeket az embereket nem szűrték. A kutatók arra számítottak, 49 és 50 év között növekedés jelentkezik, s kiderült: 46 százalékos az emelkedés.

„Valószínű, hogy a rákos megbetegedések már korábban jelen voltak, de a szűrésig nem bukkantak rájuk” – emelte ki dr. Umut Sarpel, a New York-i Sinai Icahn Orvostudományi Iskola sebészeti onkológiai docense. Hozzátette: az eredmények mindenképpen azt támogatják, hogy csökkentsék a szűrés kezdetének idejét.

A JAMA Network Open szaklapban közölt tanulmány egyébként 2000 és 2015 közötti adatokon alapult. Karlitz és csapata a vastagbél- és végbélrák arányára összpontosított a 30-60 éves korosztályban. Ebben az időszakban a 49 éves amerikaiak körében az arány alig mutatott 100 ezer emberre 35 esetet, ám 51 esetre emelkedett ugyanennyi embernél az 50 éves korosztályban. A rákos megbetegedések többségét tehát 50 éves kor felett fedezik fel – majdnem 93 százalékukat, ami azt is jelenti, hogy ezek a betegek jóval alaposabb, kiterjedtebb kezelést is igényelnek.

vastagbélrák

A fiatal amerikaiak körében máig ismeretlen okokból egyre több a vastagbélrákos. Az Amerikai Rák Szövetség tanulmánya szerint az 1990-es évek közepe óta a 20 és 54 év közötti lakosok körében 0,5-2 százalékkal nő a megbetegedések száma minden egyes évvel. A végbélrákos eseteké még gyorsabban, 2–3 százalékkal emelkedik minden esztendőben.

Mint azt dr. Joshua Meyer, a philadelphiai Fox Chase Rákközpont sugárkezelést végző onkológus orvosa megjegyezte: nagyjából 15 éve ismert, hogy a vastagbél- és végbélrákok száma növekszik a fiatal betegek körében, s ez különösen igaz a 40 év alattiakra, valamint a 40-50 év közötti páciensekre.

Olvasd el ezt is!

Örökölhető a vastagbélrák vagy a végbélrák?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

  1. jáger lászló

    Késő bánat..Már elmúltam 70.ergo nem vagyok fiatal…
    csak ennyi