Rákbetegségek – A feketebőrűek a kísérletekben is alulreprezentáltak

Több fehérbőrűt válogatnak be

Jóval kevesebb feketebőrű ember vesz részt az új, rákbetegségekkel kapcsolatos kezelések kísérleteiben, mint fehér – hívták fel a figyelmet a kutatók.

Azokban a klinikai kísérletekben, amelyeket új rák-kezelések érdekében végeznek és az amerikai kormány támogatja őket, gyakran kevesebb feketebőrű ember vesz részt, mint a gyógyszercégek által elvégzettekben – mutattak rá a közelmúltban a kutatók, hozzátéve: a feketebőrűek a rákbetegségekkel kapcsolatos tanulmányokban is alulreprezentáltak.

A SWOG Rák Kutatási Hálózat csapata 358 klinikai vizsgálat adatait elemezte, melyek közül a SWOG-é 273 volt, 85 pedig a gyógyszeriparé. Csaknem 94 ezer pácienst foglalt magába, akiket 15 féle rák miatt kezeltek 2003 és 2018 között. A gyógyszercégek kísérleteiben a résztvevők 3 százaléka volt feketebőrű, összehasonlítva a SWOG kísérleteivel, ahol 9 százalék volt az arányuk – ám az amerikai betegek közül csak 12 százalék volt a feketebőrűek száma a tanulmány szerint.

A SWOG Központ az Egyesült Államok Nemzeti Rák Intézetének klinikai kísérleti hálózata (NCTN).

„Ez a tanulmány megerősítette, hogy a feketebőrű páciensek súlyosan alulreprezentáltak a gyógyszergyártó társaságok által szponzorált vizsgálatokban, a becsléseink szerint 4-ből alig 1 ember feketebőrű ” – fejtette ki Joseph Unger, a SWOG biostatisztikusa. Hozzátette: a feketék jelenléte a gyógyszeripar kísérleteiben szintén messze elmaradt az NCTN vizsgálatokétól. Utóbbiakban a bevont betegek közül háromból egy volt feketebőrű. A felfedezéseket a közelmúltban a JNCI Cancer Spectrum közölte. Bemutatták az Amerikai Rák Kutatásért Szövetség virtuális összejövetelén is. Unger úgy véli, a feketebőrű betegek klinikai vizsgálatokban való reprezentációjának felmérése kritikus igény, mely egyébként iránymutatást adhat a vizsgálati szabályzatoknak is.

Fotó: 123rf.com

A kísérletek igen fontos módszernek – vagy az egyetlen lehetőségnek– számítanak arra, hogy a rák betegséggelküzdők potenciálisan úttörő gyógyszerhez jussanak. Bárki lehet rákbeteg, vagyis mindenkinek biztosítani kell a vizsgálati rákkezelésekhez való hozzáférést” – fogalmazott UngerTudományos szempontból pedig igen fontos az új kezelések értékelése olyan betegeknél, akik az általános rákpopuláció demográfiai jellemzőit tükrözik.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php