Növelhető a kemoterápia hatásossága

Osztrák kutatók egy olyan új antitestet fedeztek fel, amelyet felhasználható a petefészekrák elleni küzdelemben.

A bécsi egyetem kutatói hétfőn közzétett tanulmányukban arról számoltak be, hogy az AD5-10 antitest segít meggyengíteni a daganatsejtek ellenállását a szervezet immunrendszerében. Az antitest csökkenti a daganatsejtek rezisztenciáját az ún. Tumour Necrosis Factor Related Apoptosis Inducing Ligand (TRAIL) természetes ellenálló mechanizmussal szemben. Néhány daganatsejt azonban nem reagál az öngyilkossági jelzésre, ezért a petefészekrák a női nemi szerveket érintő egyik leghalálosabb rákbetegség. Az Amerikai Rák Társaság becslései szerint 2009-ben körülbelül 21 550 új petefészekrákos esetet diagnosztizáltak az Egyesült Államokban.

Az osztrák kutatócsoport munkája a kezelés továbbfejlesztésének reményével kecsegtet.6554?A sejtkultúrákban és az állatmintákban egyaránt ki tudtuk mutatni, hogy a TRAIL rezisztens petefészekrák daganatsejtek újra érzékennyé válnak a TRAIL-lel szemben, amennyiben a TRAIL és az AD5-10 egyszerre van jelen? ? nyilatkozta Michael Krainer, az egyetem orvostudományi karán végzett kutatás vezetője. Az osztrák kutatók szerint az AD5-10 antitest a daganatsejt más részeihez csatlakozik, mint a TRAIL fehérje, ami megmagyarázza hatékonyságát. Más kísérletekből pedig az derült ki, hogy az AD5-10 antitest számos, kemoterápiában alkalmazott gyógyszer hatékonyságát növelte.

?A sejtkultúrákban kimutattuk, hogy az AD5-10 és a karboplatin (gyakori kemoterápiás hatóanyag) kombinált hatása nagyobb, mint hatásaik összege, amikor külön-külön alkalmazták őket. Ráadásul az állatkísérletek azt mutatták, hogy az AD5-10 megszünteti a karboplatinnal szembeni ellenállást? ? számolt be Krainer.

A kutatók azt is hozzátették, hogy az antitest csak abban az esetben reagált így, amikor NK-limfociták (természetes ?ölő sejtek?) is jelen voltak ugyanabban az időben a daganatban.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.