Női betegségnek hiszik, de a férfiakat is támadja

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja hosszú évek óta. Általában azt gondoljuk, hogy a mellrák a nők betegsége, holott ez nincs így. A férfiaknál is előfordul emlődaganat.

A férfiakat is veszélyezteti a mellrák, de a betegség sokkal kevésbé érinti az erősebbik nemet. Azokat, akiket érint, viszont agresszívebben, mint a nőket.

A kezelés hasonló, mint a nőknél, mind műtéttechnikai mind a gyógyszeres kezelés esetében – nyilatkozta Siklós Pál, onkológus a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A férfi emlődaganatok mögött szinte mindig genetikai okok állnak, míg a nőknél a rák kialakulásának hátterében több tényező áll. Az egészséges életmódnak ennek a betegségnek az elkerülésénél is kiemelkedő szerepe van. Fontos továbbá a gyakori önvizsgálat. Aki ismeri a testét, az pontosan ki tudja szűrni, ha egy csomó megjelenik a mellében.

„Minden olyan elváltozás esetén, ami egy hónap alatt nem szűnik meg, orvoshoz kell fordulni” – ezt már Dr. Bittner Nóra onkológus mondta, aki a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Az onkológus elmondta, hogy a hölgyeknek nagyon érdemes odafigyelni a megfelelő melltartóválasztásra is, mivel a túl szoros melltartó hosszú évek után súlyos következményekkel járhat. Ennél a betegségnél is rendkívül fontos, hogy időben felfedezzék, ehhez viszont nélkülözhetetlen a rendszeres szűrővizsgálat.

vizsgálat2

Egy ilyen vizsgálatkor vették észre Juditnál, hogy baj van. Az asszony a Kossuth Rádiónak mesélt erről az időszakról.

„Tudtam, hogy valami nagy baj lehet, mert két- három hét alatt 20 kilót ledobtam. Nálam 2012. július 17-én diagnosztizáltak áttétes – mell, csont, csontvelő és nyirok – mellrákot. Volt egy zsírcsomónak nevezett, meszes maradvány a mellemben és ez fordult át rosszindulatú daganattá.

Mindenfélét akartak velem, az azonnali műtét is szóba jött, utána megegyeztünk a zsugorításban. Volt egyébként nem egy, nem két ismerősöm, aki fabatkát nem adott volna az életemért.

A betegség óriási tanítómester

Azt tanácsolom annak, akinél mellrákot diagnosztizálnak, hogy mindenképpen keressen olyan embereket, olyan közösségeket, ahol többen vannak ilyen helyzetben. Keresse a jó emberek társaságát, egyébként a jó emberek mellette fognak maradni. A betegség egy óriási tanítómester.

Eszter lányom 11 éves volt, amikor ez kiderült. Ő csinálta velem végig a betegséget. Nagyon szeretem az orvosomat is és mindazokat az embereket, akik segítettek a gyógyulás felé vezető úton, talán elindultam, talán jó irányba haladok, ha nem így lenne, akkor már meg kellett volna halnom a protokoll szerint.

rak

Az ember fél

Azóta négy év telt el, jövő héten megyek vizsgálatokra, akkor majd kiderül, hogy mi a helyzet. Az ember fél. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem félek. De valahol bennem van az a tudat, hogy szükség van rám.

Arra biztatok minden embert, hogy menjen el a vizsgálatokra. Muszáj. A mellrák az a rákfajta, amiből ki lehet jönni, ami gyógyítható.”

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.