Ne együk magunkat rákosra! 2009-12-04 Mindent a rákról Megosztás: Tweet A táplálkozás az étrend szerepet játszhat a rosszindulatú daganatok keletkezésében. De megállapítható, hogy valójában mit szabad enni és mit nem? A harmincas évek óta ismert annak lehetősége, hogy az étrend valamilyen szerepet játszhat a rosszindulatú daganatok keletkezésében. Ez a gondolat először azzal a megfigyeléssel vetődött fel, amely szerint a riboflavinhiány elősegíti a májrák létrejöttét. Később állatkísérletekben tapasztalták, hogy a bőséges energia és zsír fokozta, alultápláltság gátolta a rákkialakulást. Mai felfogásunk is az, hogy emberben az általános alultápláltság akadályozza a rosszindulatú daganatok kialakulását, kivéve, ha az alultápláltság olyan mikrotápanyagok hiányával jár, amelyek anticarcinogenek (nem rákkeltő anyag). Jelenlegi ismeretanyagunk azonban kevés a végleges döntések, következtetések levonásához és különösen a mennyiségi viszonyok megállapításához. Továbbá: környezetünkben számos rákkeltő anyag jelenik meg, amelyek akár a táplálékkal, akár más úton a szervezetbe jutva módosítják az étrendi megfigyelések eredményeit, sőt a táplálék egyes összetevőiből a szervezeten belül is keletkezhetnek carcinogen (rákkeltő) anyagok. Ezek létrejöttét és következményeiket azonban még számos más faktor módosíthatja. Még bonyolultabbá teszik a helyzetet a táplálékban lévő anticarcinogenek (nem rákkeltő anyag). Döntő jelentősége van annak is, hogy a rosszindulatú daganatok kialakulása a klinikai tünetekig vagy felismerésükig évekig, esetleg évtizedekig tartó folyamat. Így visszatekintve szinte lehetetlen rekonstruálni az étrendet és azonosítani az inficiáló (fertőző) vagy promoter (támogató) összetevőket. A várható megfigyelések során is nagy nehézségekkel kell megküzdeni: a kezdetkor megfigyelt csoport létszáma folyamatosan csökken elköltözés, más ok miatti halálozás vagy egyszerűen a résztvevő érdektelenné válása miatt. Ugyanez következhet be a kutatást végző teammel is. Végül is azt kell mondanunk, hogy ma inkább hipotézisekre vagyunk utalva, amelyet epidemiológiai (járványtani) tapasztalatok alátámasztanak, de nem ritkán találkozunk cáfolattal is. A meglehetősen heterogén képet áttekintve mégis kiindulási alapként szolgál az a tény, hogy a kevés zöldségféle és gyümölcs, valamint a sok állati eredetű zsír hozzájárul a különböző lokalizációjú rosszindulatú folyamatok kialakulásához, ill. zöldség és gyümölcs fogyasztásának növelésével, a zsírbevitel csökkentésével megelőzhetjük ezeket. A táplálkozást átlagosan a rosszindulatú daganatok 35%-ában tekintik kóroki faktornak, ami a 10 és a 60-70% közötti tartomány középértékét jelentené. Más kutatók szerint azonban inkább 35% és 0% között van a valóságos érték. Az európai országokban a rosszindulatú daganatok keletkezésében főként a feleslegben bevitt tápanyagok, ill. egyes mikrotápanyagok hiánya vehető számításba. Az élelmiszerekben lévő carcinogen (rákkeltő) anyagok jelentőségé csekély, az adalékanyagoké – a szigorú biztonsági előírások miatt – elhanyagolható. A fejlődő országokban a helyzet ennek csaknem a fordítottja, eltekintve a mikrotápanyagoktól. Forrás: