Mik a méhnyakrák tünetei?

Szörnyen hangzik a kór, ha azonban meg akarjuk előzni vagy időben akarjuk tudni, hogy baj van, életbevágóan fontos tudni a méhnyakrák tüneteit!

bok_nogyogyaszat_280Életveszélyes és alattomos betegség a méhnyakrák, a korai szakaszban ráadásul általában nem okoz tüneteket. A méhnyakrák tünetei akkor jelentkeznek, amikor a rák már kiterjedtebb. Az érintett nők egy, vagy több tünetet észlelhetnek az alábbiak közül: kóros, abnormális hüvelyi vérzés; vérzés, amely a rendszeres menstruációs ciklusok között jelentkezik; vérzés a közösülés, hüvelymosás vagy a kismedencei izmok tornáztatása után; a menstruáció hosszabb ideig tart vagy fájdalmasabb/bőségesebb a vérzés, mint korábban; vérzés tapasztalása, miközben már a menopauza szakaszába léptünk.

A méhnyakrák tünete lehet a megnövekedett hüvelyi folyás, a kismedencei fájdalom, illetve fájdalom érzése szex közben. Fertőzések és egyéb egészségügyi problémák ugyanakkor, szintén okozhatják ezeket a tüneteket: csak az orvos tudja megmondani, hogy mi az igazság!

Fontos, hogy valamennyi tünetről számoljunk be neki, hogy minél gyorsabban felállíthassa a pontos diagnózist! Az orvosok általában azt javasolják a nőknek, hogy azzal csökkenthetik a méhnyakrák esélyét, ha rendszeresen járnak szűrésre, és elvégeztetik az ún. PAP-tesztet (méhnyak-kenetet vetetnek).

Ez egy egyszerű eljárás, teszt, amely a méhnyak sejtjeit vizsgálja és megtalálja a kóros sejteket. A kóros sejtek felfedezése és a kezelés megelőzheti a rákot, segítségével ráadásul korai szakaszában derül ki a betegség, amikor a gyógyítás is hatékonyabb.

A PAP-teszt a legtöbb nő számára nem fájdalmas, a nőgyógyász rendelőjében illetve kismedence- vizsgálat közben elvégezhető. A méhnyak sejtjeiből egy kis horzsolást okozva vesznek mintát, melyet aztán laboratóriumban ellenőriznek, mikroszkóp alatt.

A szűrés során talált kóros sejtek sok esetben nem rákosak, és ugyanezen a mintán a HPV-fertőzést is meg lehet állapítani. Kóros eredmények esetén az orvos egyéb vizsgálatokat is javasol a diagnózis felállításához. Ezek a következők lehetnek.

meh26

Kolposzkópia

A kolposzkóp éles fényt és nagyító lencsét használ, hogy a hüvelybe tekintve alaposabban megnézze a méhnyak szöveteit. Nem helyezik a hüvelybe, és a vizsgálat szintén történhet egyszerűen az orvos rendelőjében.

Biopszia

A legtöbb esetben helyi érzéstelenítéssel, a nőgyógyász rendelőjében távolítják el a szükséges kóros szöveteket, majd a patológus megvizsgálja azokat mikroszkóp alatt.

Lyukasztó biopszia

Az orvos egy éles eszközzel csíp le egy kis mintát a méhnyak-szövetből.

Leep

Ilyenkor az orvos egy elektromos vezetéket (hurkot) használ, hogy a méhnyak-szövetből egy kerek darabot vágjon le.

Küretkanál

Küretkanállal is kaparhat egy mintát az orvos a méhnyak-szövetből. Van, aki egy vékony, puha kefét használ helyette.

PET/CT

A PET/CT-nek az elsődleges kivizsgálás során szerepe lehet a betegség kiterjedtségének pontos megállapításában.Összehasonlító vizsgálatok szerint PET/CT-vel a kiújulások 90%-a, míg CT-vel mindössze 60%-a ismerhető fel. PET/CT-vizsgálatnak az elsődleges kivizsgálás során azokban az esetekben lehet szerepe, amikor a „hagyományos” képalkotó módszerek nem nyújtanak egyértelmű eredményt.

petevezetek2

Konizáció

A konizáció során, amelyet méhnyak kúpkimetszésnek is hívnak vagy kúp biopsziának, az orvos eltávolítja a kúp alakú mintát a méhnyakszövetből. Ez arra szolgál, hogy a patológus lássa, a kóros sejtek nem a méhnyak felszíne alatt helyezkednek-e el. A vizsgálatot altatásban végzik.

A beavatkozás vérzést vagy más kellemetlenséget okozhat, de a terület gyorsan gyógyul. Van olyan nő is, aki menstruációs görcshöz hasonló fájdalmat érez. Az orvos javasolni fog gyógykészítményt, amely csökkenti a problémákat.

A kérdések, amelyeket érdemes feltennünk az orvosunknak, többek között, hogy milyen biopszia-módszert javasol, hogyan lesz eltávolítva a szövetdarab, szükség lesz-e kórházi tartózkodásra, milyen hosszú ideig tart, ébren leszünk-e közben.

Nem árt megkérdezni, hogy fájdalmas-e, illetve milyen kockázatai vannak! Van-e esélye a fertőzésnek, vérzésnek? Miután megvolt a szövet-vétel, hány napig kell mellőzni tampon használatát, a hüvelymosást, illetve a szexet?

Befolyásolja-e mindez a terhességet, vagy azt, hogy lehessen gyermekünk? Milyen gyorsan kapjuk meg az eredményt, és ki fogja azt elmagyarázni nekünk, valamint,  ha kiderül a méhnyakrák ténye, kivel kell beszélnünk és mi a következő lépés?

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.