Lótusz és rózsa a menstruációs görcsök ellen

Tóth Zsigmond fitoterapeuta a menstruációs görcsök ellen természetes gyógymódokat, például a cickafark, rózsa, lótusz növényekből készült teákat javasolja.

Mi is az a menstruációs ciklus?

A menstruációs ciklus több szakaszból áll. Az első szakasz a vérzés első napján kezdődik, és az ösztrogén szintjének megemelkedéséig tart. Ekkor indulnak fejlődésnek a tüszők. Ez az időszak általában 13-15 napig tart. A második szakasz a tüszőrepedés fázisa, amely mintegy 36 óra alatt lezajlik.

Ekkor az ösztrogén a domináns tüszőt a petefészek felszínéről való kiemelkedésre, majd megrepedésre serkenti, amely kibocsátja a petesejtet. A petesejt a petevezetéken át a méh felé vándorol, ekkor termékenyíthető meg.

Mi a menstruációs görcs oka?

A menstruáció gyakori velejárója a görcsös fájdalom. Ennek a fájdalomnak az oka, hogy lebomlik a méhnyálkahártya és hormonok szabadulnak fel, amik jelzik a szervezetnek, hogy ki kell üríteni a lebomlott nyálkahártyát. Valószínűleg az izmok erőteljes működése okozza a fájdalmakat.

Természetes gyógymódok a menstruációs görcsök ellen – A teakeverék a legjobb!

A menstruációs görcsök ellen számtalan módon próbálunk védekekezni. Az egyik ilyen módszer a természetes gyógymódok alkalmazása.

Tóth Zsigmond fitoterapeuta első tanácsa a gyógynövényes teák fogyasztása. A menstruáció előtt tíz nappal érdemes gyógynövényből egyenlő arányban kikevert teákat fogyasztani. Az egyik ilyen lehet a palástfű, ami a simaizomzatra van jó hatással. A cickafark segít a hormonok kiegyensúlyozásában. A pásztortáska pedig a vérzés kiegyenlítője, csillapítója.

cickafark

Hazánkban kevésbé ismert természetes gyóymód a menstruációs görcsök ellen is a tearózsa szirom és a lótuszvirág. Ezek a növények az endokrin rendszer kiegyensúlyozásában játszhatnak nagy szerepet.

tearózsa2

Újra a szénhidrátok

Emellett a finomított szénhidrát fogyasztás is hozzájárul, hogy már kamasz korban felboruljon a hormonális rendszer, és gondokat okozzon a későbbi menstruációs ciklusokban. Amerikai felmérések szerint egy átlag ember naponta fél bögrényi finomított szánhidrátot visz be szervezetébe, ami például egy fél bögrényi kristálycukornak felel meg.

Forrás: https://napidoktor.hu/