Miért? – A magas emberek hajlamosabbak a rák kialakulására

Talán a több sejt okozza?

A magasságnak vannak abszolút előnyei – ám hátrányokkal is járhat. Kutatók szerint ugyanis a magas embereknek nagyobb az esélyük a rák kifejlődésére. De vajon milyen okból?

Ha valaki magas, ellát a tömeg felett és a felső polcokról könnyedén levehet bármit. Ám lehetnek ennek a tulajdonságnak hátrányai is. Minél magasabb egy ember, annál nagyobb esélye van arra, hogy kialakuljon nála a rák – mutattak rá a közelmúltban kutatók, akik bizonyítékkal is szolgáltak erre nézve.

Leonard Nunney, a Riverside-i Kaliforniai Egyetem evolúciós biológusa rákos adatbázisok vizsgálatát alkalmazta, hogy kiderítse: vajon egy ember testében hogyan befolyásolhatja a rák kialakulásának kockázatát a magasság. A Proceedings of the Royal Society B lapban közölt tanulmánya szerint a magas embereknél tapasztalható több sejt nagyobb rákesélyt is jelent összességében: minden 10 centiméter az átlagos magassághoz képest kb. 10 százalékkal növeli a rák kialakulásának kockázatát.

Mindez alátámasztja a korábbi, téma kapcsán végzett tanulmányokat.

Ha összehasonlítunk egymással egy 5 láb magas férfit és egy 7 láb magas kosarazót, utóbbinak kétszer nagyobb az esélye arra, hogy rákos lesz” – összegezte Nunney professzor, aki azt is leírta, hogy a magas embereknél nagyobb valószínűséggel jelentkezik melanoma, valamint a nőknél pajzsmirigy rák. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy magas ember lévén kezdjünk el pánikba esni. A magasságunkkal nyilvánvalóan nem tehetünk semmit – viszont a fentiek tudatában érdemes gyakrabban ellenőriztetnünk egészségünket.

A magasságot több tényező befolyásolja

Bár ezt hinnénk, a genetika csak az egyik azok a dolgok közül, amelyek meghatározzák egy ember magasságát. „Az édesanyánk táplálkozása terhessége alatt ugyanúgy sokat nyom a latban, majd pedig saját életmódunk és étrendünk, miközben felnövünk” – mondta el Yash Chhabra, a Queensland Egyetem rákbiológusa.

A magas emberek és a rák kockázat összefüggését egyébként már korábban a figyelem középpontjába állította néhány rák projekt – például az angol Million Women (Millió nő) tanulmány. Mint Nunney professzor elmondta, ezek a korábbi projektek szintén demonstrálták, hogy a magasság bizony valóban rizikófaktor. Ráadásul nemcsak egyféle daganatos betegségről van szó: valamennyi rákkal összefüggésbe hozható a magasság.

Mi lehet emögött?

Egy teória szerint csupán annyi az ok, hogy a magas emberek több sejttel rendelkeznek. Így nagyobb esélyük van a rák kialakulására is. Nunney professzor a Million Women adatait három másik nagy rákprojekttel (köztük volt európai, koreai és amerikai is) együtt vizsgálta, hogy lássa, miként korrelláltak a különböző rákfajták a magassággal. Mint kiderült, a legtöbb ráktípus esélye a várakozásoknak megfelelően nőtt a magassággal – de volt pár eset, amely nem követte a tendenciát: a gyomor-, a szájrák és nőknél a petefészekrák kockázata nem mutatott összefüggést a magassággal. A professzor szerint azonban a környezeti tényezők sok esetben elmaszkírozzák a magasság hatásait. A petefészekráknál például ismert, hogy a rákos esetek 100 százalékának van köze a HPV vírus egyik törzse okozta fertőzéshez.

A szakember azt is észrevette, hogy a pajzsmirigy rák esélye relatív sokkal nagyobb a magas nők körében – és erre nem tud magyarázatot. Megállapította azonban, hogy Koreában különösen erős a magassággal kapcsolatos hatás, főleg a nőknél – magasabb, mint a többi tanulmányban.

Magas emberek – több bőr?

A tanulmányból az is kiderült, hogy a magas emberek a melanoma rákra is hajlamosabbak. A magassággal több bőr is jár, mely ki lehet téve a betegségnek, ám a valódi ok nem ez. Szerveink sok esetben nem felelnek meg méretben a magasságuknak – ahogyan például az alacsony embereknek nagyobb a feje. A bőr egyike azon szerveknek, amely nem számít túl sokat ilyen tekintetben, vagyis a melanoma rizikó a magas emberek esetében elmarad a valódi várt értékektől.

Növekedési tényezők azonban szerepet játszhatnak a magas emberek rákhajlamában. A kutatók az inzulin-szerű 1-es növekedési faktort, az IGF-1 fehérjét hozták összefüggésbe ezzel. Az IGF-1-et a szervezet a növekedési hormonra adott válaszként állítja elő, arra ösztönzi a sejteket, hogy szétváljanak és növekedjenek.

Az IGF-1 szerepet játszik a gyermekkori növésben, de segít a szervek és szövetek építésében is a felnőtteknél. A magas emberek vérében az elemzések szerint nagyobb az IGF-1 szint, vagyis lehetséges, hogy „frakcionálisan gyorsabb sejtosztódási sebesség jellemző náluk, mely hozzájárulhat a rák kialakulásához” – mondta Nunney professzor.

Egy Ecuadorban élő embercsoportnak, amelynél a növekedési hormon receptor mutálódott – és ez akadályozza az IGF-1 felszabadulását – egyáltalán nem figyelhető meg rákos megbetegedés” – hívta fel a figyelmet Andrew Brooks, a Queensland Egyetem rákbiológusa.

Ez valóban alátámaszthatja, hol kell keresnünk a magas emberek és a rák megnövekedett kockázatának okát – de természetesen még sok kutatásra van szükség a valódi bizonyítékokhoz.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.