Megelőzhető aszpirinnel a petefészekrák?

Egyes fájdalomcsillapítók, például az aszpirin vagy a acetaminofenek rendszeres szedése csökkenti a magas halálozási arányú petefészekrák kockázatát.

A követéses vizsgálat eredménye szerint a heti legalább kétszeri, minimum egy hónapon át tartó aszpirin szedés 40 százalékkal csökkentette a petefészekrák kialakulásának valószínűségét.

Másfajta, nem-szteroid gyulladáscsökkentők – például az acetaminofen, az ibuprofen vagy a naproxen – esetében a kockázatmérséklő hatás szerényebbnek, 28 százaléknak bizonyult.

A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy megállapításuk nem ok-okozati kapcsolatot, hanem összefüggést tárt fel a gyulladáscsökkentők szedése és petefészekrák kockázatának változása között.

A petefészekrák hatékony, korai szűrésére jelenleg nincs módszer, a betegséget legtöbbször túl későn vagy véletlenszerűen fedezik fel, ezért halálozási aránya meglehetősen magas.

Szükség lenne ezért megelőző stratégiára, azonban a mostani eredmény sem annyira egyértelmű, hogy emiatt az aszpirin folyamatos szedését javasolják a nőknek – idézte Noah Kauff onkológiai szakértőt, a New York-i Memorial Sloan-Kettering Rákközpont kutatóját a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.