Kemó miatt daganat?

Annak esélye, hogy a daganat miatt alkalmazott sugárterápia újabb tumor kialakulását okozza, igen csekély lehet.

Egy hosszútávú átfogó vizsgálat során mintegy 600 ezer daganatot túlélő beteget vizsgáltak, és Amy Berrington de Gonzalez munkatársaival megállapította, hogy az újabb daganat megjelenésének – amiben a sugárkezelés káros hatása is szerepet játszik – esélye 8 százalék. A The Lancet Oncology március 30-i számában megjelent elemzés kiterjedt olyan tényezőkre is, mint az életmód, illetve a genetikai háttér, melyek a tanulmány szerint jóval erőteljesebb kockázatot hordoznak.

Az elemzést, melynek alapját az amerikai Rákregiszter 1978 és 2007 közötti adatai képezték, a kutatók a kezelőorvosok figyelmébe ajánlják, amikor a daganatos terápiát tervezik.

rak4

A várható haszon jóval meghaladja a kockázatot. A tanulmányban mintegy 15 féle daganat, többek között vastagbélrák, gégerák, tüdőrák, emlőrák, méhnyakrák, hererák, prosztatarák, szemüregi daganatok, agydaganat, és pajzsmirigyrák szerepelt, melyek rutinszerű kezelése a sugárterápiát is magába foglalja. Csak azokat a betegeket vették figyelembe, ahol a kezelést követő túlélés öt, vagy annál hosszabb időtartamot ölelt fel.

Ezalatt az idő alatt mintegy 9 százalékban alakult ki második daganat, ebből 8 százalék tulajdonítható a besugárzásnak. A jelentkező újabb daganatok több csoportból kerültek ki, a legmagasabb arány, az esetek mintegy felében, az emlő- és a prosztatarák volt. A szem daganatainak aránya 4 százalék, míg a hererák aránya 24 százalék volt. A beteg első daganat esetén való fiatal kora kifejezetten kockázatfokozónak bizonyult. További tényező volt a magas sugárdózis.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.