Daganat, nyirokcsomó és áttét

A daganatos beteg állapotának jellemzésére három alapvető tényező vesznek figyelembe

Meghatározó az elsődleges tumor mérete, a nyirokcsomó áttétek jelenléte és annak megállapítása, vannak-e távoli szervekben áttétei (metasztázisai) a daganatnak.

A primer tumor

A legtöbb daganatos megbetegedésben a primer tumor mérete (ezt „T”-vel jelölik) a legmeghatározóbb szempont a stádium meghatározásában. Ez különösen igaz a tüdő- és emlőrákra, s a fej-nyaki régió daganataira. Más tumorok esetén – ezek közé tartoznak a bőrrákok vagy béldaganatok – a felületi kiterjedésnél fontosabb jellemző az, hogy a rákos sejtek mennyire mélyen vannak jelen a szövetekben.

A nyirokcsomók érintettsége

A helyi nyirokcsomók szerepe a kóros sejtek kiszűrése, valamint annak megakadályozása, hogy a baktériumok vagy a szervezettől idegen sejtek a szervezetbe kerüljenek.

Mivel a nyirokerek az egész szervezetet behálózzák, alapvető fontosságú annak ismerete, hogy a tumor átterjedt-e már a primer daganat által megtámadott szerv környékén lévő nyirokcsomókra, esetleg képezett-e már a más nyirokcsomókban is is áttéteket. (A nyirokutak tumoros állapotát „N”-nel jelölik.) A rákos betegségek veszélyességét éppen az adja, hogy a daganat rosszindulatú sejtjei a vérereken vagy a nyirokutakon át képesek szétszóródni a szervezetben, s más szerveket is megtámadni.

daganatos%2520megbetegedes3

A vérereken keresztüli terjedést haematogén szórásnak nevezik, ez jellemző például a pajzsmirigyrákra és a lágyrészdaganatokra. A vérpályák általi szóródás egyik mintája a primer májdaganat, amelynek áttétei az erekbe kerülve a tüdőbe is eljutnak.

A bőrrák, nevezetesen a melanomák esetében is nagyobb az esély arra, hogy nyirokcsomók helyett a véren keresztül terjednek szét a rosszindulatú daganatsejtek a szervezetben, s jutnak el például a tüdőbe.

Távoli áttétek

A távoli áttéteken, metasztázisokon („M”) azt értjük, hogy a primer, azaz elsődleges tumor a környező szöveteken túl a véráramon vagy a nyirokrendszeren keresztül átjutott-e más szervekbe is. A távoli áttétek szervezetbeli jelenléte csaknem nullára redukálja a gyógyulás esélyét.

Távoli áttétek jelenléte esetén csak abban az esetben végezek sebészi beavatkozást, ha azzal közvetlenül szolgálják az életminőség átmeneti javulását. Ennek oka, hogy ebben a stádiumban már a primer daganat eltávolítása sem növeli a gyógyulási és túlélési esélyeket, hiszen a rák más szervekben is jelen van, ahol ugyanúgy burjánzik, s továbbterjed, mint amint azt az elsődlegesen megbetegített szerv esetén tette.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.