Az emlőrák kombinációs kezelése

Az elmúlt időszakban az áttétes emlőrák célzott kezelésével kapcsolatban napvilágot látott híreket követően az Európai Bizottság bejelentette, hogy az érképződést gátló célzott kezelést továbbra is támogatja e javallatban.

A célzott biológiai terápiát Európában az emlőrák kezelésében leggyakrabban használt kemoterápiával kombinációban, az úgynevezett HER2-negatív daganattípusban szenvedők kaphatják. Eddig világszerte mintegy 90.000, Magyarországon pedig több száz hölgy részesült ebben a kezelésben

A daganatgyógyítás szemlélete alapvetően megváltozott az elmúlt években. A személyre szabott kezelés egyre inkább előtérbe került, azaz a daganatok különböző genetikai sajátosságainak megfelelő célzott terápiára is van már lehetőség.

Az európai szakhatóságok felülvizsgálták e célzott terápiák hatékonyságát és hasznosságát az elmúlt időszakban.   A gyógyszerek emberi felhasználását vizsgáló bizottság (Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) javaslata alapján az Európai Bizottság megerősítette a bevacizumab paclitaxel kombinációban történő felhasználásának lehetőségét áttétes emlőrákos betegek esetében.

shutterstock_701151224

A Bizottság döntése során figyelembe vette, hogy e gyógyszerkombináció meggyőző eredményeket mutatott abban, hogy az áttétes emlőrákban szenvedők tovább élnek állapotuk rosszabbodása nélkül, így e kombináció értékes kezelési lehetőséget nyújt az orvosoknak és az érintetteknek. A klinikai vizsgálat eredményei szerint a bevacizumab paclitaxel kombináció 52%-kal csökkentette az előrehaladott HER2-negatív emlőrák rosszabbodásának kockázatát összehasonlítva a paclitaxel monoterápiával.

A CHMP által támogatott kombináció másik tagja a paclitaxel az Európában leggyakrabban használt kemoterápiás szer, mint ahogy az érképződést gátló biológiai terápiához is leggyakrabban hozzáadott terápia. A bizottsági döntéssel így továbbra is elérhető maradt az áttétes emlőrákban alkalmazható egyetlen célzott biológiai terápiás lehetőség. Az emlőrák indikáción túl a terápia a vastagbél- és végbélrákos, valamint a tüdőrákos magyar betegek számára is elérhető, melyet 2010. július1. óta az OEP is teljes körűen finanszíroz.

Egyedi hatásmechanizmus – célzott terápia

A kemoterápia nemcsak a daganatos osztódó sejtekre hat, hanem a szervezet egyéb gyorsan osztódó sejtjeit is károsítja.  Ezzel szemben a célzott biológia terápiák csak a daganatos sejteken fejtik ki hatásukat.  Az érképződést gátló célzott kezelés döntően a daganatok érellátását gátolja és így csökkenti a daganat méretét, biztosítva a betegség rosszabbodásáig eltelt időszak meghosszabbítását illetve egyes daganatoknál a hosszabb teljes túlélést.

shutterstock_67166711

Érképződésgátlás

A daganatos elváltozások kifejlődése során az erek ahhoz kellenek, hogy a daganat növekedéséhez tápanyagot és oxigént szállítsanak a daganatba. A daganat növekedéséhez az új erek képződése elengedhetetlen. Ha a daganat elér egy bizonyos nagyságot (körülbelül egy színes gombostűfejnyi méretet), már fokozott oxigén- és tápanyagigénye miatt úgynevezett érnövekedési anyagokat termel, mely a daganat környezetében lévő ereket arra készteti, hogy új erek képződésével javítsák a daganat érellátását. A környező erek felszínén lévő antennák vagy más néven receptorok fogják be a daganat által termelt faktorok jeleit, melynek hatására az erek oldalágakat képeznek.

A daganat érellátásának megszüntetetésével a daganat tápanyag hiányában "éhezik", majd sorvadni kezd, így a növekedése saját erek nélkül megáll. Az érképződést gátló kezelés egy korszerű, célzott onkológiai kezelést tesz lehetővé. Az elsőként kifejlesztett és jelenleg is a legtöbb daganattípusban hatékonyságot mutató célzott biológiai kezelés hazánkban is hozzáférhető.

Forrás: