A nők elutasítják az emlő MRI-vizsgálatát

Bár az MRI a magas kockázatot hordozó nők esetén segíti a korai emlőrák diagnózisának felállítását, egy tanulmány szerint a nők 42 százaléka mégis elutasította az ingyenes vizsgálatot.

"Nagyon meglepődtünk, hogy a nők kisebb része vette igénybe az MRI-t, annak ellenére, hogy az nekik nem került volna pénzbe" – nyilatkozta a tanulmány szerzője, Dr. Wendie A. Berg, a Lutherville-i a Johns Hopkins Green Spring Station képalkotó specialista orvosa.

Berg és munkatársa 1215, az emlőrák szempontjából magas, vagy közepes kockázati csoportba tartozó nő MRI-re való hajlandóságát tanulmányozta, akik közül 412 elutasította a vizsgálatot. Ezek a hölgyek klausztrofóbiára, időhiányra, illetve a kontrasztanyagtól való idegenkedésre hivatkoztak. A kifogások között financiális problémák szerepeltek, miszerint nincs elegendő pénzük a vizsgálat helyszínére történő utazáshoz.

3362

Robert Smith, az Amerikai Ráktársaság képalkotási igazgatója szerint a Radiology januári számában megjelenő tanulmányban a vizsgálatot igénybevevők száma alacsonyabb volt, mint várták: ?Azt gondolnám, a hölgyeknek meg kéne fogadniuk, milyen vizsgálatot javasolnak orvosaik.?

Az Amerikai Ráktársaság ajánlása szerint a harminc éves kor feletti évenkénti rendszeres mammográfiai vizsgálatot a magas kockázati csoportú hölgyeknél rutinszerűen ki kellene egészíteni MRI-vel is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.